Slovenija
22 ogledov

Mercator v reševanje NLB

Toni Balažič Anže Petkovšek
Mercator. O izgubi, dvigu cen, reševanju bank in sestankih z Mirom Senico.

Mercator namerava še letos prodati okoli 20 odstotkov svojih trgovskih površin (predvsem večje centre v Sloveniji) in jih nato vzeti nazaj v najem.

“V prvi fazi bi tako iztržili med 280 in 300 milijoni evrov ter s tem odplačali del dolgov,” je načrte trgovske družbe včeraj pojasnil Toni Balažič, od 1. junija novi predsednik uprave Mercatorja. Meni, da je to “pomemben projekt, ki bo prispeval k likvidnosti slovenskega bančnega sistema”.

Dolgov za 1,1 milijarde

S kupci, globalnimi finančnimi skladi, se o prodaji dela centrov že intenzivno pogajajo. Balažič je povedal, da celoten dolg Mercatorja do bank znaša nekaj več kot 1,1 milijarde evrov. Celoten nepremičninski fond, ki bi vsaj delno lahko služil za poplačevanje dolga (in reševanje domačih bank), pa je ocenjen na 1,7 milijarde evrov. Se je pa Balažič izognil odgovoru na vprašanje, kako je mogoče, da medtem ko cene nepremičnin padajo, vrednost Mercatorjevih nepremičnin raste (z 1,4, kolikor so bile vredne, ko je o njihovi prodaji govoril Žiga Debeljak, na 1,7 milijarde).

Sicer pa je Mercator v prvih šestih mesecih letos ob 1,4 milijarde evrih prodaje na koncu ustvaril za kar 16,5 milijona evrov izgube. Kakšni bodo rezultati konec leta, “ker to še ni verificirano na nadzornem svetu”, Balažič ni hotel napovedovati. O napovedih nekaterih živilcev, da se bo jeseni hrana podražila, pa je zagotovil, da bodo v Mercatorju “poskrbeli, da potrošnika zaščitimo pred podražitvami”, zato dviga cen s 1. septembrom ne načrtujejo.

Rezanje stroškov

Sicer pa je uprava pojasnila, da so se že lotili intenzivnega rezanja stroškov. S 50 ukrepi (manj stroškov za svetovalne pogodbe, materialnih stroškov in podobnega) bodo privarčevali okoli deset milijonov evrov. Z optimizacijo komerciale, logistike in marketinga pa bi v prihodnjih treh letih lahko prihranili še od 50 do 60 milijonov. Na vprašanje, ali in koliko ljudi bodo odpustili, pa je Balažič (malo prehitro, op. p.) zagotovil, da to ni predvideno.



Komentarjev 1
  • izvedenec 23:00 23.avgust 2012.

    zavajanje in sprenevedanje, politični manever za rdečo elito