Slovenija
16 ogledov

Mercator vrača udarec

V Mercatorju so bili presenečeni, da jih Agrokor kot pomembni poslovni partner n Žurnal24 main
V pričakovanju prevzemne ponudbe Agrokorja, danes slovenski trgovec sporoča, da se zanima za nakup Agrokorjevih trgovin. Tajnikar: Če želita svojo tržno moč kazati le na Balkanu, to ni dobro.

"Že večkrat sem komentiral, da ne razumem, zakaj Mercator ne prevzame Agrokorja, ki je šibkejše podjetje in Agrokor prevzema Mercator," pravi ekonomist Maks Tajnikar. Povezovanje dveh tako velikih podjetij na Balkanu se mu zdi smiselno, če to pomeni tudi agresivno strategijo v Evropi. "Če pa želita svojo tržno moč kazati samo v teh šibkih državah na Balkanu, potem to ni dobro in ne more biti dolgoročna strategija ne enega ne drugega." Boljša alternativa prevzemom, ki podjetja zaradi zadolževanja izčrpujejo, se mu zdi strategija spojitve. Interes zanjo bi podjetji po mnenju Tajnikarja morali videti v prodoru z Balkana.

"Uprava Mercatorja je glede na nedavne zaznane aktivnosti strateškega prestrukturiranja koncerna Agrokor in s tem povezana dogajanja ter upoštevajoč svoje začrtane strateške usmeritve sprejela sklep, da družbi Agrokor izrazi interes za proučitev možnosti odkupa njene maloprodajne dejavnosti izdelkov vsakdanje potrošnje," je preko Ljubljanske borze sporočil slovenski trgovec.

Strateška povezava bi, kot pišejo v dopisu, obema skupinama omogočila osredotočanje na temeljno dejavnost, kar je v skladu s strateškimi pristopi najuspešnejših evropskih in globalnih mednarodnih koncernov v primerljivih dejavnostih. "Skupina Agrokor bi se tako osredotočila na temeljno dejavnost proizvodnje, kjer je Agrikor že danes vodilno podjetje v regiji," so zapisali. "Na drugi strani pa bi Skupina Mercator nadaljevala svoje osredotočeno delovanje kot vodilna trgovska veriga z izdelki vsakdanje potrošnje v celotni regiji JV Evrope."

V Mercatorju ocenjujejo, da v primeru omenjene povezave ne bi bilo potrebno nobeno odpuščanje zaposlenih, Skupina Mercator pa bi ob tem lahko v celoti ohranila svojo dosedanjo politiko odnosov z dobavitelji, po kateri, kot poudarjajo, na vsakem trgu dajejo prednost lokalnim dobaviteljem.

Dopis zaključujejo z besedami, da ne gre za prevzem katere koli družbe iz Skupine Agrikor, temveč le za "prijateljsko poslovno ponudbo za proučitev predlagane oblike strateške povezave, ki bi obema poslovnima skupinama, njunim deležnikom in širšemu družbenemu okolju v regiji zagotovo prinesla pozitivne učinke".

V hrvaškem Agrokorju so za STA potrdili, da so pismo Mercatorja dobii. "Cenimo ga. Mislimo, da je profesionalno in bomo nanj odgovorili," so sporočili iz družbe, ki naj bi razmišljala o nakupu 23,3-odstotnega deleža Mercatorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.