Slovenija
58 ogledov

Mercator vs. golobi

Žurnal24 main
Opuščeno Mercatorjevo trgovino, ki se prodaja, so naselili golobi.

"Odkar so zaprli trgovino, se na podstrešju zbirajo golobi in druga golazen. Njihovi odpadki so vsepovsod," na klavrno stanje opuščene Mercatorjeve trgovine v naselju Planina opozarja naš bralec, ki živi v bližnji Gubčevi ulici.

Kot dodaja, na objektu vsak dan ugotavlja novo škodo, najbolj pa ga motijo ptičji iztrebki: "Situacija je vsak dan slabša. Ko bo topleje, bo idealno za kakšne nalezljive bolezni."

Komunala že počistila

Pri kranjski komunali so nam, ko smo jih o tem povprašali, odgovorili, da za neposredno okolico objekta skrbi lastnik. Vseeno so se v torek lotili čiščenja, hkrati pa opozorili, da ukrep ne bo imel trajnega učinka, če Mercator ne bo saniral poškodovanih napuščev, kjer se zadržujejo ptice.

Ukrepal bo tudi Mercator

Na naše poizvedovanje pa so se odzvali tudi iz Mercatorja. "Po opozorilu vašega bralca smo opravili ogled nepremičnine in odločili, da se takoj izvede tudi čiščenje podstrehe, na odprtino pa bomo namestili mrežo, ki bo živalim preprečevala dostop," so napovedali.

Nevarnosti za bolezni ni

Golobi so sicer možni prenašalci bolezni na ljudi, pravijo na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj, vendar se opirajo na mnenje veterinarske stroke, da je zdravstveno stanje teh ptic še vedno ugodno. "Ob upoštevanju splošnih higienskih načel ni nevarnosti za javno zdravje," menijo na ZZV.

Kot preventivni ukrep svetujejo mehansko zaščito proti golobom, ki so jo obljubili pri Mercatorju, med higienskimi ukrepi izpostavljajo redno čiščenje in odstranjevanje iztrebkov, preprečevanje dostopa otrokom, dosledno umivanje rok, odsvetujejo pa uživanje hrane v neposredni bližini iztrebkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.