Slovenija
16 ogledov

Mercator zaradi kislih kumaric v tožbo

mercator zurnal Žurnal24 main
Družba Mercator bo zaradi škode, ki jo je povzročila fotografija kislih kumaric, v katerih naj bi bili tudi mišji ostanki, tožila proizvajalca, madžarsko družbo Horker.
"V Mercatorju lahko zagotovimo, da delamo vse za zaščito potrošnika," je za zurnal24.si povedala njihova tiskovna predstavnica Tanja Durin in potrdila, da namerava največji slovenski trgovec zaradi spornih kumaric tožiti madžarskega proizvajalca. "Zahtevali bomo odgovornost in uporabili vsa pravna sredstva zaradi škode, ki so jo utrpeli potrošniki," je povedala in pojasnila, da trenutno pripravljajo dokumentacijo.

Kljub vsemu še vedno ne izključujejo nobene možnosti, tudi tiste ne, da je šlo za manipulacijo. "Po podatkih, ki jih imamo, lahko domnevamo, da gre v tem primeru tudi za manipulacijo ali celo namerno dejanje, vendar smo vseeno takoj ustavili dobavo teh izdelkov in odpoklicali vse izdelke iz prodaje, dokler ne bo formalni preiskovalni postopek pri dobavitelju končan," so včeraj zapisali na spletni strani.

Durinova je povedala, da je bila zadeva v Mercatorju sicer končana že decembra, ko so s polic umaknili vse izdelke omenjenega proizvajalca. "Takrat smo odpoklicali celotno serijo teh izdelkov, poostrili notranji nadzor in zahtevali pojasnilo od proizvajalca," je pojasnila in poudarila, da morajo postopki in oprema vseh proizvajalcev v Evropski uniji, ki imajo dovoljenje za proizvodnjo, ustrezati visokim evropskim standardom, zato se kaj takega ne sme zgoditi. 

Slovenski inšpektorji že obvestili madžarske
Z zdravstvenega inšpektorata so medtem sporočili, da so o zadevi že obvestili pristojne madžarske oblasti, in sicer z namenom, da se preverijo postopki zagotavljanja varnosti živil pri proizvajalcu. Informacijo so posredovali prek hitrega sistema obveščanja za živila in krmo EU RASFF, ki organom uradnega nadzora držav članic služi za izmenjavo informacij, pomembnih za zagotavljanje varnosti živil in visoke stopnje varovanja zdravja potrošnikov. Na zdravstvenem inšpektoratu pravijo, da v zadnjih letih še niso obravnavali nobenega podobnega primera. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.