Slovenija
23 ogledov

Mercatorjada gre naprej

ATVP Boštjan Tacol
Prodaja Mercatorja. Prevzemne namere za Laško ni več, rezerva je skupščina.

Ljubljana. Prevzemne namere za Pivovarno Laško ni, je ugotovila Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). To pomeni, da lahko nadzorniki Pivovarne Laško prodajo Mercatorja Agrokorju v petek potrdijo, uprava, ki jo vodi Dušan Zorko, pa podpiše pogodbo. Kdaj bodo o prodaji odločali nadzorniki NLB, ki so odločanje včeraj odložili, pa še ni znano.

Manipulacija iz Trzina

Prevzemna namera za Pivovarno Laško, ki naj bi jo predvčerajšnjim popoldne poslala ameriška družba Eatons Capital, nima žiga in podpisa niti glave podjetja, poslana pa je bila s faksa trzinske pošte. Ker včeraj ni bila objavljena v dnevnem časopisu, kot predvideva zakon, je ATVP prvič v zgodovini ugotovila, da ne gre za namero za prevzem.

Začeli pa so preiskovati tudi sume, ali je šlo za tržno manipulacijo, za kar je zagrožena kazen do 370 tisoč evrov in celo do pet let zapora. Delnice Mercatorja so včeraj na borzi strmoglavile za skoraj deset odstotkov.

Direktor ATVP Damjan Žugelj je sicer priznal, da je to tržno manipulacijo na sodišču težko dokazati, a dodal, da gre za kaznivo dejanje ter bodo v preiskavo vključili vse organe in tuje agencije. Prav tako bo težko odkriti, kdo je s trzinske pošte poslal faks.

Nov manever države

Kapitalska družba je Pivovarni Laško poslala zahtevo za sklic skupščine, na kateri naj bi se sicer le seznanili s pogodbo o prodaji Mercatorja, ni pa izključeno, da bi, če prodaja bo, točko spremenili v zahtevo 
za soglasje.

Kapitalska družba sicer predlaga dokapitalizacijo, saj bi bila Pivovarna Laško prezadolžena tudi, če ji Mercator uspe prodati. Zdaj ima 155 milijonov evrov kapitala in 390 milijonov dolga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.