Slovenija
13 ogledov

"Mercatorjeva namera ena najbolj absurdnih zadev"

Mercator Nik Rovan
Mercator je po včerajšnjem sklepu uprave objavil namero za prevzem Pivovarne Laško. Pravijo, da lahko s strateško povezavo dosežejo številne pozitivne ekonomske in finančne učinke.

Uprava in nadzorniki laške pivovarne so se z namero že seznanili. Uprava bo prevzemno ponudbo največjega slovenskega trgovca preučila, ko bo objavljena. Kaj načrtuje Mercator? Odkupili bi vse delnice laške družbe – ponudba se bo nanašala na vseh 8.747.652 delnic Pivovarne Laško, pri čemer gre za 8.611.481 delnic z oznako PILR in 136.171 delnic z oznako PILH.
Za podporo pri pripravi prevzemne ponudbe bodo v Mercatorju angažirali pravne in finančne svetovalce, poleg denarja pa imajo za financiranje prevzema tudi možnost uporabe delnic iz odobrenega kapitala in obstoječih lastnih delnic.

Lah: to je ena absurdnejših zadev

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar meni, da gre pri objavi namere verjetno za obrambni manever Mercatorja. "Uprava uporablja vse legitimne korake, da bi ohranila oziroma zaščitila družbo, ker je ogrožena," je dejal in opozoril, da bi morebitne sinergije pri prevzemu težko uresničili brez kakršnihkoli resnih motenj z vidika konkurence.

Igor Lah, lastnik družbe KS Naložbe, ki je poleti s prevzemno ponudbo za laško pivovarno pridobila le 44 delnic, pa je ocenil, da je Mercatorjeva namera ena najabsurdnejših zadev, kar se jih je zgodilo v Sloveniji. Po njegovem mnenju je skrajni čas za menjavo vodstva Mercatorja.

V SDS in Listi Virant pravijo, da o prodaji podjetij odločajo lastniki in ne politične stranke, nekatere druge stranke pa opozarjajo na pomen nacionalnega interesa in poudarjajo, da bi namero, če je resna, moral preučiti varuh konkurence.

Komentarjev 1
  • elipsa 13:19 27.december 2011.

    pa kje so našli laha, ki je želel prevzeti laško z ničvrednimi obveznicami.