Slovenija
9 ogledov

Merklova: Hitrih rešitev ni

David Cameron in Angela Merkel Reuters
Britanski premier David Cameron in nemška kanclerka Angela Merkel sta se po srečanju v Berlinu zavzela za hitro reševanje dolžniške krize v območju evra. A kljub temu državi ostajata na različnih bregovih.

Cameron je poudaril, da med Veliko Britanijo in Nemčijo obstajajo razlike, a državi po njegovih besedah s tem "lahko shajata". Ob tem je izrazil zaupanje v nemško odločenost zagotoviti uspeh evra. "Očitno gre za težke čase – to lahko vidite na trgih , a niti za trenutek ne podcenjujem odločenosti držav, kot so Nemčija in druge v območju z evrom, za zagotovitev obstoja valute," je dejal Cameron.

Sicer pa je britanski premier na novinarski konferenci po srečanju poudaril, da območje z evrom potrebuje verodostojno zaščito in bi morala uporabiti vse svoje institucije v boju s krizo. S tem je odgovoril na vprašanje novinarja, ki ga je povprašal o njegovi izjavi, da bi bilo treba Evropsko centralno banko (ECB) uporabiti kot "močno strelno orožje" pri obrambi evra. Gre za možnost neomejenega odkupa obveznic ranljivih članic območja evra s strani banke, ki ji Nemčija nasprotuje.

Merklova je tako na drugi strani menila, da je za rešitev evropske dolžniške krize potrebno narediti več, a hitrih rešitev ni. "Britanska zahteva po uporabi močnih ukrepov za povrnitev zaupanja v evro je pravilna," je menila. "A ne smemo se pretvarjati, da imamo moč, ki je dejansko nimamo. Trgi bi to izjemno hitro prepoznali in to ne bi delovalo."


Kakšna naj bo vloga ECB?

Podobno je tudi nov prvi mož ECB Mario Draghi poudaril, da je vloga ECB predvsem v sidranju inflacijskih pričakovanj na srednji in dolgi rok. Države morajo svoje finance same spraviti v red, se je glasilo sporočilo Draghija tistim državam, ki so pod pritiskom finančnih trgov, ob tem pa menijo, da le ECB kot "tiskarna evrov" skozi vlogo posojilodajalca članicam v skrajni sili lahko dolgoročno stabilizira evro.

Nemška kanclerka je ob tem izpostavila skupni interes obeh držav glede ureditve javnih financ in zadržanosti pri povečevanju obsega proračuna Evropske unije (EU). Poudarila je tudi pomen članstva Velike Britanije v sedemindvajseterici. Nista pa voditelja zbližala stališč glede vprašanja davka na finančne transakcije v EU, ki ga Nemčija močno zagovarja, Velika Britanija pa mu nasprotuje.

Cameron je danes ponovil stališče, da bi London tak davek sprejel le, če bi bil uveden na globalni ravni. Merklova pa je znova poudarila, da je pripravljena z uveljavitvijo ideje nadaljevati na ravni 17-članskega območja z evrom, če sedemindvajseterica ne bo dosegla dogovora o tem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.