Slovenija
30 ogledov

Merklova pozdravlja udeležence kongresa NSi

Ljudmila Novak Boštjan Tacol
Delegati kongresa NSi so sprejeli resoluciji o odgovorni politiki v Sloveniji in v svetu ter temu namenili široko razpravo. Od 265 je za predsednico stranke glasovalo 259 delegatov.

Edina kandidatka za vodenje stranke v prihodnjih dveh letih je bila aktualna predsednica Ljudmila Novak. Kongresa so se udeležili tudi nekateri znani obrazi iz politike in gospodarstva, med drugim Milan Zver, ki ga je NSi podprla kot kandidata za predsednika države.

Kongresa se je poleg delegatov udeležilo še okoli 300 drugih članov in privržencev stranke. Navzoče je bilo celotno vodstvo NSi, minister za obrambo iz vrst NSi Aleš Hojs, evropski poslanec NSi Lojze Peterle, državni sekretarji iz vrst NSi in vsi poslanci stranke. Milan Zver pa se je želel Novi Sloveniji zahvaliti za podporo na predsedniških volitvah, je pojasnil ob prihodu.

Trdnost koalicije je izjemnega pomena, "saj alternative tej vladi, ki v izredno težkih razmerah vodi državo, ta hip ni", je na kongresu NSi ocenila predsednica stranke Ljudmila Novak. Po njenem za sprejem najnujnejših ukrepov potrebujejo dialog, dogovor, spoštovanje dogovora in zavezništvo.

Med udeleženci kongresa so bili tudi gostje iz tujine, med drugim poslanec prijateljske stranke NSi iz Madžarske, navzoče pa je pozdravil tudi madžarski veleposlanik v Sloveniji Istvan Szent - Ivanyi. Pisne pozdrave je udeležencem kongresa poslala nemška kanclerka Angela Merkel, prek video nagovora pa jih je pozdravil predsednik Evropske ljudske stranke Wilfried Martens.

"Odgovorna politika je tisto, kar Slovenija najbolj potrebuje"

Del kongresa je bil namenjen razpravi o odgovorni politiki v svetu, del pa so ga namenili razpravi o odgovorni politiki v Sloveniji. Pri tem so se osredotočili predvsem na gospodarska in socialna vprašanja. V razpravah so sodelovali nekateri gospodarstveniki in drugi znani obrazi, med drugim Tine Stanovnik z Ekonomske fakultete v Ljubljani, direktor podjetja BIA Separations Aleš Štrancar in član uprave Darsa Tine Svoljšak.

"Odgovorna politika je tisto, kar v tem trenutku Slovenija najbolj potrebuje. V tem vidimo rešitev vseh kriz. Potrebujemo tudi odgovorne politike in NSi želi biti vodilna sila odgovorne politike v Sloveniji," je pred začetkom kongresa pojasnil glavni tajnik stranke Ilc.

NSi se čuti odgovorno

Razpravljavci kongresa so razpravljali o pomenu odgovornega ravnanja v vseh treh vejah oblasti, nekateri gostje pa so razpravljali o odgovornem delovanju v gospodarstvu.

V nosilni resoluciji Odgovorna politika NSi navaja, da država zdaj najbolj potrebuje odgovorne politike, ki bodo, ne glede na javno priljubljenost, podpirali ukrepe za javnofinančno konsolidacijo, ukrepe za izboljšanje poslovnega okolja in ukrepanje za povečanje učinkovitosti sodstva. Med drugim navajajo zapis fiskalnega pravila v ustavo in podporo zagonu novih infrastrukturnih naložb na podlagi javno-zasebnega partnerstva.

V resoluciji so navedli tudi predloge NSi za odpravo političnih blokad in ukrepe za učinkovitejše sodstvo. Pestra razprava se je vnela glede možnosti odpoklica župana, pri čemer so člani kongresa podali različne predloge in nazadnje sklenili, da iz resolucije črtajo stavek, ki je govoril o spremembah te zakonodaje. O tem bo stranka še razpravljala. V razpravi so se slišale tudi kritike na poslansko skupino, češ da pri delovanju ne postavlja v ospredje področja družinske politike.

Minister za obrambo Hojs je med drugim dejal, da je ena glavnih nalog stranke prizadevanje, da bi bilo pravo čim bližje pravičnosti. Po njegovem prepričanju so potrebne korenite spremembe v sodstvu, ob čemer ga čudi, da v zadnjih dneh od "najeminentnejših pravnikov poslušamo, kako pravna država ne deluje". Sicer pa Hojs, čeprav to po njegovih besedah ne bi bilo v prid NSi, zagovarja uvedbo večinskega volilnega sistema.

Minister je ocenil, da bi spremembe političnega sistema lahko prispevale k pomiritvi razmer, ki so zaradi vala protestov napete, "če ne bo podpihovanj in sil", ki po njegovem mnenju stojijo v ozadju protestov.

Komentarjev 6
  • Jana Klemenčič 21:25 09.december 2012.

    Ali je to varčevalna politika - od kod pa denar za te "izlete"???

  • Žurnalček 16:43 09.december 2012.

    Ja če pa Rode tko reče , pol morajo pa vse farške ......... tko govort !

  • pesjan 12:51 09.december 2012.

    naj raj prime za kuhalnico ?