Slovenija
42 ogledov

Merklova prestrašila finančne trge

Merklova poziva EU voditelje, naj sledijo njenemu zgledu. Žurnal24 main
Nemška kanclerka Angela Merkel je prepovedala nekatere posle z vrednostnimi papirji ter povzročila nelagodje med vlagatelji in nezadovoljstvo v EU.

Vlada Merklove je dobesedno čez noč sprejela odločitev, da bo prepovedala prodajo brez kritja delnic 10 največjih nemških finančnih družb, državnih obveznic ter zamenjav posojilnega tveganja. Nemška odločitev je ob odprtju evropskih borz povzročila potop vrednosti indeksov, evro pa je zdrsnil na štiriletno dno, a si je zaradi špekulacij, da bo ECB sprejela nove ukrepe za pomoč evropski valuti, že opomogel.

Prepoved nemškega finančnega regulatorja BaFin načeloma velja do 31. marca prihodnje leto, z njo pa naj bi omejili špekulante, ki so po mnenju nekaterih zamajali stabilnost finančnih trgov.

Merklova pa je v nastopu pred poslanci spodnjega doma zatrdila, da bo odločba BaFina veljala toliko časa, dokler ne bo državam članicam EU uspelo vzpostaviti podobnega mehanizma na ravni sedemindvajseterice. Soliranje Nemčije pa ni pogodu ostalim voditeljem EU, zlasti Franciji, ki podobnega ukrepa ne načrtuje, poteze niso želeli komentirati tudi v Evropski komisiji.

Črnoglede napovedi
Še dodatno pa je nemška kanclerka razburila vlagatelje s svojim nagovorom v parlamentu, v katerem je dejala, da je evro na "preizkušnji svojega obstoja“. "Ta preizkus je eksistencialnega pomena in ga moramo prestati ... To je naša zgodovinska naloga. Če bo propadel evro, potem bo padla Evropa," je poudarila nemška kanclerka, za čim uspešnejši prestanek krize pa predlagala oblikovanje nove kulture javnofinančne stabilnosti v Evropi, ki bi sledila nemškemu vzoru. Ostale evropske članice zaenkrat še ne razmišljajo o podobnih ukrepih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.