Slovenija
21 ogledov

Merklova proti izključitvi Grčije iz evroobmočja

Angela Merkel Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrila vnovične pozive k izključitvi Grčije iz evrskega območja. Prvi mož Deutsche Bank Josef Ackermann pa je opozoril, da so evropske banke pred kolapsom.

Ackermann meni, da bi se lahko, če bi bile banke prisiljene knjižiti izgube iz naslova naložb v obveznice prezadolženih evropskih držav, kar nekaj bank znašlo v velikih težavah. Dodal je, da ga razmere na trgu spominjajo na jesen leta 2008. Samo tržna kapitalizacija Deutsche Bank se je včeraj sesedla na 21,6 milijarde evrov.

Merklova: Grčija mora ostati v evroobmočju

Tako kot predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je tudi nemška kanclerka Angela Merkel v ponedeljek zavrnila vnovične pozive k izključitvi Grčije iz evrskega območja. Opozorila je, da bi to sprožilo učinek padanja domin, ki bi bil zelo nevaren za evro. Merklova in Van Rompuy sta ranljive članice območja evra pozvala k hitri izvedbi reform.

Vnovična zaskrbljenost glede grških javnih financ pa je spet okrepila napetosti na mednarodnih finančnih trgih. Grčija, ki ima velike težave pri uresničevanju zastavljenih javnofinančnih ciljev, je upala, da bodo parlamenti v državah članicah območja evra nov paket pomoči začeli potrjevati po poletnih počitnicah, vendar se je tudi pri tem že začelo zapletati. Slovaška je namreč danes sporočila, da o drugem paketu pomoči ne bo glasovala pred decembrom.

Španska ministrica za finance Elena Salgado je zavrnila namigovanja, da je bila Španija minuli mesec skoraj primorana zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Zagotovila je, da je ne potrebuje niti zdaj.

Komentarjev 1
  • privat 09:23 18.september 2011.

    kaj grki niso ortodoksi?? No kdaj pa oni ustvarjajo mir in blaginjo?? Kakor vidimo srbsko sceno oni ustvarjajo dolgove in vojne zato se jih raje losajmo...gremo na vse-evropski plebiscit!! V eu-ju nočemo morilske srbije in zadolžene grčije !