Slovenija
28 ogledov

Merklova zaupa slovenski vladi

Angela Merkel Alenka Bratušek
1/4
EPA
Premierka Alenka Bratušek in nemška kanclerka Angela Merkel sta se na delovnem kosilu v Berlinu danes posvetili predvsem gospodarskim temam.

Merklova je pozdravila odločitev Slovenije za privatizacijo ter zagotovila Bratuškove o transparentnosti postopkov. Zavzela pa se je tudi za mednarodno sprejete stresne teste slovenskih bank. "Nemčija ni le prijateljica Slovenije, ampak tudi njena najpomembnejša gospodarska partnerka," je izpostavila Merklova. Kanclerka je pozdravila odločitev slovenske vlade za privatizacijo in povedala, da je Nemčija zainteresirana za sodelovanje svojih podjetij v tem procesu. Od Bratuškove je prejela zagotovila, da so tudi nemška podjetja pri privatizaciji dobrodošla in dodala, da je tudi Nemčija odprta za slovenska podjetja.

O konkretnih poslih predsednici vlad nista mogli govoriti, je pojasnila Bratuškova. Premierka je sicer sogovornici predstavila paket privatizacije in pojasnila, da Slovenija išče strateške partnerje, ki bi za naša podjetja ponudili primerno kupnino. Slovenija ob tem, kot je zagotovila Bratuškova, stavi predvsem na transparentnost postopkov, kar je Merklova izrecno pozdravila.

Merklova seznanjena z našimi težavami

Beseda pa je tekla tudi o gospodarskem položaju v Sloveniji. Bratuškova je kanclerko seznanila s težavami, s katerimi se sooča naša država, in predstavila tudi proces sanacije bank. Merklova je ob tem po lastnih navedbah dobila vtis, da Slovenija "stavi vse na to, da pride na pot stabilnosti in premaga nezaupanje finančnih trgov". Iz zaupanja lahko nastane rast, ta pa je predpogoj za nova delovna mesta, še posebej za mlade ljudi, je spomnila kanclerka v izjavi po srečanju.

Sicer pa je Merklova izrazila zaupanje v početje slovenske vlade. "Verjamem, da slovenska vlada sama ve, kar mora narediti," je odgovorila na novinarsko vprašanje, kaj bi po njenem mnenju morala storiti Slovenija. Med bistvenimi nalogami pa je izpostavila povrnitev zaupanja v slovenske banke, zato so po njenem nujni stresni testi, ki bodo mednarodno sprejeti. Bistvena pa je tudi odločitev za smer privatizacije, ne le zato, ker bo na ta način v državno blagajno prišel denar, ampak "ker je to tudi pogoj za dinamični razvoj gospodarstva, čemur smo bili priča tudi v Nemčiji".

Kanclerka je sicer obenem izpostavila še tretje pomembno področje. Kot je spomnila, se je Bratuškova dopoldne v Berlinu udeležila poslovnega foruma start-up podjetij in prav to je po njenem področje, kjer čaka Evropo še veliko dela. Treba je vzpostaviti ugodne pogoje, ponuditi priložnosti mladim in jih tako obdržati doma.

Vesela, da smo rešili spore s Hrvaško

Povedala je tudi, da sta obe z Bratuškovo veseli, da je bil dosežen dogovor o večletnem finančnem okviru EU, saj to zagotavlja stabilnost financiranja v uniji v obdobju do leta 2020. Poleg tega je izpostavila sodelovanje Slovenije in Nemčije glede Zahodnega Balkana in izrazila veselje, da je Slovenija uspela preseči spore s Hrvaško.

Bratuškova je dejala, da sta s kanclerko med drugim izmenjali poglede na širitev EU. Kot je dejala, smo ji vsi naklonjeni, a pod pogojem, da države izpolnijo vse pogoje in vstopajo v evropsko družino pripravljene, sicer lahko sledijo težave. Izpostavila je še, da sta se s kanclerko dotaknili tudi problema brezposelnosti mladih, ki v Nemčiji, kot vemo, nikakor ni tako velik kot pri nas.

Na obisk priletela s falconom

Bratuškova je sicer današnji delovni obisk v Berlinu, kamor je pripotovala s falconom, začela na poslovnem forumu, posvečenem potencialu start-up podjetij. Namen dogodka je bil spodbujanje internacionalizacije in povezovanje slovenskih start-up podjetij z nemško start-up infrastrukturo, izmenjava dobrih praks ter pregled možnosti za iskanje potencialnih investitorjev.

Po srečanju z Merklovo jo je čakalo še srečanje s predstavniki slovenske skupnosti v Berlinu v prostorih slovenskega veleposlaništva v nemški prestolnici.

Komentarjev 21
  • privat 13:52 13.avgust 2013.

    jaz pa zaupam etiopski vladi...ki je sigurno demokratično izvoljena!

  • mph 22:39 13.julij 2013.

    Mene bolj skrbi neverjetna zloba v eni drugi glavi, ki ima malo las na glavi.

  • mph 22:38 13.julij 2013.

    O, ne, mirko, ti si klasičen sds-ovec, ki točno ve, kaj je na stvari, pa vendar laže v fris vsem okrog Ta "kokoš" ni prav nič povečala primanjkljaj, vaš "petelin" Janez je prikazal povsem nerealne podatke v času svoje vladavine. ...prikaži več Ženska nima druge po vsej škodi, ki jo je sds zakuhal Sloveniji za par rodov naprej. Moramo seveda upoštevati njegovo rovarjenje in ustvarjanje "nove družbe" v Sloveniji na čemur dela intenzivno cca. 20 let.