Slovenija
23 ogledov

Merkur bo vodil Pesjak

Preminulega predsednika uprave Merkurja bo začasno zamenjal Blaž Pesjak, dosedanji član uprave za finance.

Vajeti insolventnega Merkurja je v sredo prevzel Blaž Pesjak. V upravi pokojnega Bojana Knupleža je bil odgovoren za finance. Predsednik nadzornega sveta Matjaž Slapničar je pojasnil, da je začasni predsednik uprave, roka mandata pa mu niso določili, saj iskanje drugega predsednika uprave ne bo prednostna naloga.

V četrtek bo Merkur na sodišče vložil predlog prisilne poravnave, ki ga bodo pozneje dopolnili, saj se program prestrukturiranja še usklajuje.

Stečaj ni verjeten
"Skoraj prepričan sem, da stečaja ne bo," je o poteku pogovorov z bankami dejal Slapničar. Merkur dobaviteljem dolguje 200 milijonov evrov, bankam pa 500 milijonov.

Nadzorniki so sicer po naših neuradnih podatkih izbirali med tremi obstoječimi člani uprave, Rokom Ponikvarjem, Urošem Zajcem in Blažem Pesjakom, ki jih je v Merkur za sanacijo pripeljal Knuplež. Iz virov blizu nekaterih lastnikov je bilo sicer v zadnjih dneh slišati, da s Knupležem niso bili najbolj zadovoljni in se jim zdaj ponuja priložnost, da na vrh Merkurja poskušajo pripeljati koga od zunaj.

Viri namreč menijo, da je malo verjetno, da bi nadzornikom v vsega šestih dnevih uspelo najti in z lastniki ter bankami uskladiti ime novega predsednika uprave, ki bi družbo prevzel že za polni mandat in z vsemi pooblastili.

Merkur kmalu tudi skupščino
Sicer pa je iz vrst lastnikov slišati tudi, da bi Merkur lahko kmalu imel tudi skupščino. Razloga za to sta dva: Merkur ima novo, popravljeno letno poročilo za lani, v katerem so nova finančna dejstva, slabša od tistih, ki so bila v poročilu, ki ga je pripravila še uprava Bineta Kordeža. Z njimi se morajo po pravilih seznaniti tudi lastniki.

Drug, še pomembnejši razlog pa sta dve prazni mesti v nadzornem svetu (NS). V šestčlanskem NS zdaj sedita dva predstavnika zaposlenih in dva lastnikov. Dva stola, ki pripadata lastnikom, pa ste še nezasedena. "Kdaj bi skupščina lahko bila, še ni znano," na vprašanje, ali bi bilo to lahko že ta teden, odgovarja Istenič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.