Slovenija
18 ogledov

Merkur Mercatorju

Zaradi napačnega prikaza poslovnih rezultatov, ki ga je razkrila ponovljena revi Žurnal24 main
Uradno. Kordež bo Merkur prodal Mercatorju. 
Poznavalec: to je mrhovinarski nakup. Šok. Brez prodaje bi sledil stečaj, trdijo viri. Delavci so nad novico šokirani.

“Povsem sem šokirana,” je povedala ena od delavk Merkurja, ki ni želela biti imenovana. Sesul se je namreč še en menedžerski odkup. Bine Kordež s kolegi bo stoodstotni delež v Merkurju prodal Mercatorju, ki ga vodi Žiga Debeljak. Mercator pa bo Kordežu predvidoma plačal tudi z novoizdanimi delnicami Mercatorja.

Trgovski velegigant
Merkur. Ima 43 trgovskih centrov, 30 v Sloveniji. Imajo tudi dvajset franšiznih trgovin, dve v tujini. Merkur je prinašal več kot pol prihodkov v skupine. Leta 2007 so vodilni izvedli menedžerski odkup.

Mercator. Mercator je s prodajo tehničnega blaga že zdaj ustvari desetino vseh prihodkov. Po nakupu bodo vse tehnične izdelke prodajali pod blagovno znamko Merkur.

Včeraj sta Kordež in Debeljak o tem podpisala pismo o nameri. V Mercatorju ocenjujejo, da bo skrbni pregled Merkurja končan do konca junija.

Rešitelj ali mrhovinar
Na vprašanje, ali je Debeljak rešitelj tajkuna Kordeža, dober poznavalec trdi, da ne gre za prijateljski, ampak mrhovinarski nakup. Dodaja, da za finančne težave Merkurja ni kriva kriza, kot vse prepričuje Kordež, saj bi Merkur, tudi če bi se nadaljevala najboljša leta, do neskončnosti odplačeval le obresti. “To je bil brezglavi posel,” še pravi.

Finančni strokovnjak ocenjuje, da gre za posel, kjer “kripl rešuje kripla”, in se sprašuje, kje bo Mercator, ki je prav tako močno zadolžen, vzel denar za nakup. “Novica ni presenetila, saj s tem NLB, ki se jim je v zobeh zataknil Merkur, ker so Kordežu brezglavo dali posojila za prečudovit menedžerski odkup, prek Mercatorja pravzaprav rešuje samo sebe,” pa je prepričan ekonomist Rado Pezdir.

Zadnjo bo rekel Soršak
“Z namero smo seznanjeni. Morebitni postopek ne bo hiter in lahek,” pa se je na novico odzval varuh konkurence Jani Soršak. Poznavalci pravijo, da je nemogoče, da bi združena Merkur in Mercator dobila Sorškov blagoslov.

48 trgovin ima Merkur v Sloveniji, od tega 18 franšiznih.

Samo Merkur ima na svojih programih od 20- do več kot 50-odstotne tržne deleže. Tako je najbolj verjetno, da bo treba vsaj nekatere trgovske centre odprodati.

Raje bi prodali kaj drugega
“Občutke bom obdržal zase.” Tako je na vprašanje o tem, ali napovedano prodajo obžaluje, odgovoril Jakob Piskernik, dolgoletni direktor Merkurja. "Kombinacija z Mercatorjem se mi ne zdi slaba. Stanje je tako, da je to nujnost.” Na vprašanje, zakaj se ni prodal Mersteel ali BigBang, pa odgovarja, da verjetno ni bilo interesentov za nakup. “Kot sem bil obveščen, so bili pripravljeni prodati tudi ti dve podjetji,” pravi.

Delavci bodo brali danes
“Vse se je zgodilo zelo hitro. Sindikat, svet delavcev in vodilni smo bili obveščeni na sestanku, ki smo ga imeli po podpisu. Zaposleni pa so obvestilo po intranetu dobili ob petih, tako da ga bodo prebrali jutri,” je včeraj povedala Mateja Tavčar, sindikalistka v Merkurju. “Zagotovili so nam, da ni razloga za skrb,” je še dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.