Slovenija
12 ogledov

Merkur: sklep o prisilki pravnomočen

Merkur mora načrt finančnega prestrukturiranja sodišču predložiti do 26. oktobra Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Kranju je v četrtek potrdilo pravnomočnost sklepa o izglasovani prisilni poravnavi v družbi Merkur, ki ga je izdalo 15. julija.

Prisilno poravnavo družbe je namreč do 26. junija, ko se je zaključilo glasovanje, podprlo 95,35 odstotka upnikov. Zaključek prisilne poravnave predvideva 60-odstotno poplačilo upnikov v petih letih.

Postopek prisilne poravnave se je s sklepom sodišča začel 3. novembra lani. Uprava Merkurja je nato do 26. oktobra sodišču oddala načrt finančnega prestrukturiranja, 8. marca pa ga je družba po sklepu o dovoljenju spremenila, so v današnjem sporočilu za javnost spomnili v upravi Merkurja.

Kot so pojasnili, je Merkur na ta način navadnim upnikom ponudil višje število delnic za vsak evro terjatve. "Vsak upnik, ki je na dolžnika prenesel svojo terjatev skladno s pozivom upnikom za vpis in vplačilo novih delnic zaradi vplačila stvarnega vložka, je tako pridobil eno delnico s pripadajočim zneskom osnovnega kapitala en evro za vsakih 53 evrov prenesene navadne terjatve," so zapisali.

Za upnike zavarovanih terjatev je medtem po njihovih besedah ponujena cena ostala nespremenjena pri 40 evrih za delnico.

Sicer pa je načrt po besedah predstavnikov vodstva podjetja predvideval še dokapitalizacijo Merkurja v višini najmanj 85 milijonov evrov. "V delu, v katerem se navadni nezavarovani upniki ne odločijo za konverzijo, bo ta del njihovih terjatev enakomerno poplačan v višini 60 odstotkov v naslednjih petih letih," so še navedli v nakelskem trgovcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.