Slovenija
24 ogledov

Merkur toži bivšo upravo

Merkur mora načrt finančnega prestrukturiranja sodišču predložiti do 26. oktobra Žurnal24 main
Uprava Merkurja je vložila prvo tožbo proti bivšim članom uprave in nadzornega sveta. Zahtevek se nanaša na devet milijonov evrov visoko oškodovanje pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem.

Medtem Merkurjevi odvetniki na podlagi izsledkov izredne revizije pripravljajo tudi druge tožbe proti bivšemu vodstvu.

Prva odškodninska tožba je povezana s preprodajo Merkurjevega trgovskega centra na Primskovem v Kranju. Zaradi prenosa predkupne pravice in posledičnega neplačila razlike v ceni je pri preprodaji centra podjetje utrpelo za 9,025 milijona evrov škode, so sporočili iz Merkurja.

Še bodo tožbe proti Kordeževemu vodstvu

Postopek bo vodila odvetniška pisarna, ki je na podlagi ugotovitev izredne revizije tudi podala svoje mnenje in pripravila gradivo za tožbo. V prihodnje pa je mogoče pričakovati še vrsto drugih odškodninskih tožb zoper bivše vodstvo Merkurja pod taktirko Bineta Kordeža.

Trije sklopi sumljivih poslov

Izredna revizija poslov od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010, ki jo je opravila družba Deloitte revizija, je pokazala tri sklope sumljivih poslov. Prvi je sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, drugi je sum zlorabe pooblastil, tretji pa sum prevarantskega računovodskega poročanja. Skupaj naj bi povzročena škoda presegala 200 milijonov evrov.

Kot je po decembrski skupščini, ki je upravo pooblastila, da sproži vse ustrezne postopke za povrnitev škode, povedal predsednik uprave Blaž Pesjak, je treba preučiti vsak primer oškodovanja posebej in za vsakega zgraditi tožbo ter jo vložiti. Vlaganje tožb bo odvisno od dela pravnih strokovnjakov, predvidoma pa bodo tožbe vložene v nekaj mesecih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.