Slovenija
23 ogledov

Merkur: vložena zahteva za preiskavo

Kordež naj bi prek Taluma dobil denar za propadli menedžerski prevzem Merkurja, Žurnal24 main
Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je v ponedeljek v zadevi Merkur na pristojno sodišče vložila zahtevo za preiskavo zoper pet fizičnih in eno pravno osebo.

Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je le na kratko potrdila, da je v ponedeljek vložila zahtevo za preiskavo zoper pet fizičnih in eno pravno osebo. Med osumljenci naj bi bil bivši dolgoletni prvi mož Merkurja Bine Kordež in njegovi ožji sodelavci, ki so prek Merfina sodelovali pri menedžerskem odkupu nakelskega trgovca.

Dokaze o gospodarskem kriminalu so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada s hišnimi preiskavami, ki jih je v predkazenskem postopku vodila skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, iskali že v začetku lanskega decembra. Takrat je bilo opravljenih 28 hišnih preiskav, začasno pa so bile pridržane štiri osebe, med njimi tudi Kordež.

Kriminalisti in tožilstvo preiskujejo sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter več kaznivih dejanj pranja denarja, pri katerih naj bi nastala premoženjska škoda v višini več deset milijonov evrov, po neuradnih podatkih pa okrog 150 milijonov evrov. Zlasti naj bi se preiskava nanašala na sporni prevzem Merkurja s strani menedžerjev in prenosa sredstev z Merkurja na Merfin ter HTC Dva.

Medtem v Merkurju še čakajo tudi na izsledke izredne revizije poslovanja v času Kordeža, ki je podjetje vodil do junija lani. Izvedbo revizije so zaradi suma oškodovanja podjetja že na februarski skupščini podprli lastniki, maja pa je bila podpisana tudi pogodba z revizorjem, v kateri je kot rok za izvedbo revizije zapisan konec septembra.

V podjetju tako še ta mesec pričakujejo izsledke posebne revizije, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepanje in za morebitne odškodninske tožbe zoper bivše poslovodstvo, so pojasnili v podjetju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.