Slovenija
18 ogledov

Merkur z izgubo 116 milijonov evrov

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Poročilo, ki ga je objavil Merkur, kaže, da je podjetje v prvih 11 mesecih tega leta "pridelalo" 116 milijonov evrov izgube.

Povprečna mesečna prodaja v zadnjih petih mesecih se je glede na prvo polletje zmanjšala za 30 odstotkov. Padec prodaje je predvsem posledica zaprtih nabavnih kanalov zaradi neplačevanja obveznosti.

Pogajanja z bankami za 35 milijonov evrov posojila še niso končana. Skrajni rok črpanja, ki bi še omogočal nakup najpomembnejšega decembrskega blaga in je bil določen za 15. december, je bil že prekoračen. Zaradi dolgotrajnih postopkov in usklajevanj je uprava Merkurja zaprosila, da se predvideni rok črpanja podaljša na 28. februar.

Je Hypo banka še zainteresirana?
Problematično naj bi bilo zlasti usklajevanje z avstrijsko Hypo banko, ki je zahtevala odobritev posojila na bilateralni ravni za dobo šestih mesecev, vendar ti pogoji ročnosti bistveno odstopajo od navedenega v načrtu prestrukturiranja. Potem ko je podpis padel v vodo tudi prejšnji teden, se pojavljajo dvomi o interesu avstrijske banke, ki je prek zaplenitve delnic Merfinu, ki mu je pomagala pri menedžerskem prevzemu nakelskega trgovca, tudi četrtinska lastnica Merkurja.

"Naša absolutna prioriteta je najti trajno rešitev za Merkur in druge udeležene," pojasnjujejo v Hypo banki, ki se po njihovih besedah zaveda pomena Merkurja za Slovenijo.

Optimizirali poslovne procese
Medtem ko trajajo pogajanja z bankami, pa je komerciala v Merkurju uspela optimizirati poslovne procese in povečati obrat blaga v maloprodaji. "Zaradi omejenih sredstev smo naročali le blago, ki se je hitro prodajalo. S temi ukrepi in z intenzivno izterjavo smo ustvarjali tolikšen tekoči denarni tok, da smo decembrsko prodajo skoraj v celoti financirali iz tekočih likvidnostnih sredstev," pojasnjujejo v upravi Merkurja.

Mersteel tudi z izgubo
Redno poročilo za obdobje od 1. julija do 30. novembra 2010 je danes objavila tudi Merkurjeva metalurška družba Mersteel. Od julija do novembra je ustvarila 10,98 milijona evrov prihodkov od prodaje, v prvem polletju pa 50,5 milijona evrov. Povprečna mesečna prodaja se je v minulih petih mesecih v primerjavi s prvim polletjem zmanjšala za 74 odstotkov. Padec prodaje je tako kot pri Merkurju posledica zaprtih nabavnih kanalov zaradi neplačevanja obveznosti.

Med julijem in novembrom je Mersteel ustvaril 1,95 milijona evrov izgube, med januarjem in novembrom pa je izguba dosegla nekaj več kot 26 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.