Slovenija
22 ogledov

Merkur že vidi lepšo prihodnost

Merkurju se že kaže luč na koncu predora. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Merkur sporoča, da se je za konverzijo terjatev do njega prijavilo zadostno število upnikov, s čimer so odprta vrata za nadaljevanje prisilne poravnave.
Pri dokapitalizaciji naj bi sodelovale predvsem banke z nezavarovanimi terjatvami in večji dobavitelji. Nova lastniška struktura bo odvisna od razmerja navadnih in ločitvenih upnikov, ki se bodo odločali za konverzijo, predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak pa po pisanju STA računa, da bodo novi lastniki imeli okrog 60-odstotni delež.

Do predpisanega roka je sodišču izjave o konverziji terjatev poslalo zadostno število upnikov, ki so zagotovili znesek najmanj 85 milijonov evrov za pretvorbo v lastniške deleže.

"Skladno z Načrtom finančnega prestrukturiranja je tako premagana še ena pomembna ovira na poti do uspešno izpeljanega postopka prisilne poravnave, ki se je s sklepom Okrožnega sodišča v Kranju začel 3. novembra 2010," so zapisali v nakelskem trgovcu.

Reševanje Merkurja s prisilno poravnavo je poleg konverzije terjatev v dokapitalizacijski delež vsebovalo še dogovor o reprogramiranju kreditov in likvidnostnega posojila. Slednje so v Merkurju prav tako že dosegli.

Prisilni upravitelj Ladislav Hafnar mora sedaj vse izjave o konverziji terjatev pregledati, na podlagi njegovega mnenja pa bo sodišče nato uradno potrdilo uspešno izpeljano dokapitalizacijo Merkurja. "Do zaključka izrednega stanja nas v družbi loči le še glasovanje o prisilni poravnavi," so za konec dodali v družbi.

Prav danes je Nacionalni preiskovalni urad objavil, da je ovadil deset fizičnih oseb ter osem pravnih oseb zaradi osmih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Šlo naj bi za dogajanja, ki so Merkur pod vodstvom Bineta Kordeža potegnila na dno. Več TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.