Slovenija
44 ogledov

Merkurjev načrt prestrukturiranja

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Uprava Merkurja po pogovorih z bankami upnicami, dobavitelji in lastniki pripravila načrt prestrukturiranja. Merkur je lahko uspešno podjetje v zelo bližnji prihodnosti, je dejal prvi mož uprave družbe.

Načrt finančnega prestrukturiranja namreč predvideva po 50 milijonov evrov konverzacije terjatev v kapital ter podrejenega dolga, 40-odstotni diskont, 40 milijonov evrov sindiciranega posojila in reprogramiranje kreditov.

Načrt finančne reorganizacije predvideva tudi odprodajo zemljišč, ki so v Merkurjevi lasti, a na njih ni načrtovana gradnja prodajnih centrov, ter delnice bank, pri čemer gre zlasti za 13-odstotni delež v Gorenjski banki, ki mora biti prodan do prve polovice leta 2012.

Predsednik uprave družbe Blaž Pesjak je dejal, da je načrt z vsemi najpomembnejšimi igralci že usklajen in da bo poravnava v tem predlogu tudi izglasovana.

"Smo optimistični. Verjamemo, da je Merkur lahko uspešno podjetje v zelo bližnji prihodnosti," je poudaril Pesjak.

Kar se tiče kreditov, se bodo ti reprogramirali do leta 2015. Potem pa bo Merkur spet začel z odplačevanjem glavnice, do takrat pa bodo tudi obrestne mere za kredite nižje.

Nov zagon bo medtem Merkurju, ki ima v tem trenutku razmeroma prazna skladišča, omogočil nov likvidnostni kredit za obratna sredstva v višini 40 milijonov evrov. Zaenkrat ga je podprlo osem od 15 bank, v Merkurju pa računajo, da bodo sredstva dobili najkasneje do 15. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.