Slovenija
26 ogledov

Merkurjevo reševanje

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Danes ob pol dveh popoldne naj bi se začel ključni upniški sestanek glede reševanja Merkurja. Grožnja je stečaj. Na dan novi okostnjaki.

"Merkur je blagovna znamka in po moji oceni bi bilo škoda, če jo kar tako zavržemo,“ je v sredo poudarila ministrica Radićeva in dodala, da lastniki, uprava in upniki iščejo rešitev.

Ključni sestanek tega iskanja rešitev naj bi bil danes popoldne; sestali se bodo lastniki in banke upnice. Slednje so pripravljene podpreti sanacijo Merkurja, vendar – tako so vztrajale doslej – del zavarovanih terjatev bi pretvorile v lastniški delež pod pogojem, da sedanji lastniki pristanejo na razvodenitev njihovega lastništva. Torej, kot piše današnji Poslovni Dnevnik, banke in dobavitelji bi reševali Merkur, ne pa tudi njegovih lastnikov. Ti na to ne želijo pristati; doslej so zatrjevali, da so pripravljeni tvegati tudi stečaj Merkurja, pri čemer odgovornost prelagajo na banke.

Po pisanju Poslovnega Dnevnika se po robu najbolj postavlja Sava, pri tem pa na dan prihajajo nove podrobnosti njene vloge pri menedžerskem odkupu Merkurja. Kot kaže, je namreč Sava zaradi tajnih dogovorov, ki sta jih sklepala Janez Bohorič in nekdanji predsednik uprave Merkurja ter največji družbenik Merfina Bine Kordež, celo dolžnica Merkurja.

Več možnih rešitev
Današnje Finance pišejo, da se bo osrednje vprašanje na današnjem sestanku vrtelo okoli vprašanja, koliko je vreden kapital Merkurja, nič ali več kot nič, in komu ena ali druga rešitev najbolj koristi. Na Financah menijo, da so prvi, odgovorni za položaj Merkurja, njegovi lastniki in lastniki Merfina. V normalni pravni državi – opozarjajo – bi izgubili vse.

Svojo odgovornost nosijo tudi banke, ki so neprevidno posojale, se izpostavljale tveganjem in bodo zdaj same postale tveganje za Slovenijo. Banke bodo seveda do zadnjega trdile drugače.

Merkur potrebuje likvidnostna sredstva, vendar pa doslej še ni zaprosil za državno pomoč. "Tega se tudi ne da narediti čez noč, imeti moramo odprte inštrumente za tovrstno pomoč," poudarja ministrica Radićeva, ki je sicer predvčerajšnjim izrazila mnenje, da bodo zadevo rešili upniki in lastniki Merkurja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.