Slovenija
26 ogledov

Merkurju se obeta prisilka

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Merkur uradno insolventen. Plače bodo izplačane, zagotavlja Bojan Knuplež.

Merkur je razglasil insolventnost. "Najverjetnejši naslednji korak je prisilna poravnava," je ocenil predsednik nadzornega sveta (NS) Matevž Slapničar. Predsednik uprave Merkurja Bojan Knuplež je sicer napovedal, da bodo lastnike najprej pozvali k dokapitalizaciji, vendar je hkrati vprašanje, ali pričakuje, da bo Merfin zagotovil denar za dokapitalizacijo, označil za retorično.

Ni važno, kdo je lastnik, važno je, kako dober si.
Knuplež na vprašanje, ali bi kot rešitelja Merkurja pozdravil tujega konkurenta.

Za oceno, koliko terjatev bodo upniki morali odpisati, je še prezgodaj, pravi Knuplež. Samo dobaviteljev ima Merkur več kot 1.500.

Denar za plače je še
"Denar za plače imamo. Material plačujemo z denarjem s tekočega računa. Toliko da živimo, je še na njem," je zagotovil Knuplež.

Načrt finančnega prestrukturiranja bodo sodišču predložili prej kot v zakonskem roku, ki je en mesec. "Vsak mesec agonije za trgovsko podjetje pomeni leto okrevanja več. To je moje osebno mnenje," je pojasnil razloge za naglico. Ali bo v načrtu tudi prodaja naložb, denimo Perutnine Ptuj, ni želel napovedovati.

Koliko je kriv prevzem
"Nisem revizor," pa je Knuplež odgovoril na vprašanje, koliko je k insolventnosti prispevalo izčrpavanje Merkurja zaradi menedžerskega prevzema.

Seja NS, na kateri bodo obravnavali sanacijski program, bo naslednji teden, nato pa sledijo sestanki z bankami upnicami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.