Slovenija
51 ogledov

Mesarji zavajali o izvoru mesa

Klavnica Shutterstock
Kršitve zakonodaje so ugotovili v kar 60 primerih, v 13 razsekovalnicah za rdeče meso in v 47 mesnicah.

Inšpektorji uprave za varno hrano so tokrat pod drobnogled vzeli mesarje. Po poročanju TV Dnevnika je več kot 50 odstotkov mesarjev kršilo zakonodajo. Svojim strankam so lagali, da je meso, ki ga prodajajo, slovensko, čeprav ni bilo. Nekateri kršilci inšpektorjem tudi niso znali povedati, od kod imajo meso.

Prepoved dela dvema razsekovalnicama mesa

Nekatere razsekovalnice mesa inšpektorjem niso mogle dokazati, da je meso, ki ga dobavljajo trgovinam in mesnicam, res slovensko. Nekateri mesarji namreč sploh niso imeli dokumentov o tem, kje so bile živali rojene in vzrejene. Dvema razsekovalnicama so zato inšpektorji prepovedali promet.

"Najbolj me je presenetilo, da se v razsekovalnicah niso zavedali svoje odgovornosti do trgovine in do potrošnikov," je za TV Dnevnik povedala inšpektorica na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak.

 

Okoli 30 mesarjev so samo opozorili, nekaj več kot 20 pa jih je dobilo denarno kazen. Inšpektorji pravijo, da je večina mesarjev nepravilnosti odpravila, zato seznama kršilcev tokrat ne bodo javno objavili. Ker so bile kršitve hude, bodo v kratkem nenapovedan nadzor mesarjev ponovili.

Komentarjev 7
  • BenX 08:28 24.junij 2015.

    slovensko meso je kvalitetno! zato pa gre v avstrijo in italijo. to kaj mas ti v mesnicah in trgovinah ni slovensko ampak velikokrat madzarsko in iz ostalih koncev sveta (dejansko krmljeno z gso).

  • kapibara 08:13 24.junij 2015.

    Mečkator lepo napiše na etiketo : Poreklo mesa- Hrvaška..( uvoženo iz Argentine, ker je še zmrznenemu potek rok uporabe... ???? ) nekoč se je to že zgodilo.. :-(

  • kapibara 08:11 24.junij 2015.

    Lahko pa ješ sojino meso.. nekaj pač moraš...