Slovenija
22 ogledov

Mesarski most: apolitičen kraj?

1/6
Žurnal24 main
Zoran Janković in Hrvoje Drašković sta odprla Mesarski most. Ljubljanski župan si je ob tem zaželel, da bi ta kraj postal "mesto druženja, življenja in mesto brez politike".

Mesarski most stoji med znamenitima Plečnikovima tržnima lopama na mestu, kjer je Jože Plečnik pred skoraj 100 leti predvidel povezavo med tržnico in Petkovškovim nabrežjem. Po tem, ko ga je odprl z direktorjem Energetike Ljubljana Hrvoje Draškovičem, je Zoran Janković izrazil zahvalo Ljubljančanom za podporo ter si zaželel, "naj ta trg postane mesto druženja, življenja in mesto brez politike".

Fotografije odprtja Mesarskega mostu si lahko ogledate v galeriji.

Za pešce in kolesarje
Most v dolžino meri 33, v širino pa dobrih 17 metrov. Stvaritev arhitekturnega biroja Atelier arhitekti je namenjena pešcem in kolesarjem. Velika višinska razlika med nabrežjema Ljubljanice na tem mestu je premagana z obojestranskimi stopnišči, ki ju spremljata klančini za gibalno ovirane.

Na strani ljubljanske tržnice je v kletnih prostorih mostu urejena povezava z obstoječim dvigalom v Plečnikovi tržni lopi. Umeščene so nove javne sanitarije ter dostop do bodočega parkirišča pod tržnico. Pod mostom je urejena postaja za plovila mestnega rečnega prometa, dostopna tudi gibalno oviranim.

Kot je znano, bi morala izvajalca SCT in Gradis Ljubljana po pogodbi most dokončati že 23. aprila, a so se dela zavlekla do poletja. Zaradi tega bo sledila pogodbeno kazen. Za vsak dan zamude do pridobitve uporabnega dovoljenja za most je v pogodbi predvidena nekaj manj kot 15.000 evrov odbitka izvajalcem pri plačilu pogodbene vrednosti opravljenih del.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.