Slovenija
8 ogledov

Mesec brez pločevine

Otroci so si lahko v ustvarjalni delavnici poslikali čelade po svojem okusu. (Fo Žurnal24 main
Kolesarjenje. Nujna sta ustrezna oprema in upoštevanje prometnih pravil.

“Mestna občina Ljubljana je pokazala interes spodbujanja kolesarjenja in posledično se bo povečalo število kolesarjev na cesti. S tem, ko bo na cesti več kolesarjev, pa se bo povečala tudi njihova varnost,” je uspešnost akcije Maj 2010 – mesec kolesarjenja ocenil Gašper Žemva, predsednik Ljubljanske kolesarske mreže. Včeraj so v sklopu akcije pripravili Promenado na Bregu, na kateri so med drugim predstavili električna, zložljiva in druga kolesa.

Električno kolo
Prednosti. Po besedah Aleša Hribška iz Hribiteca so prednosti električnega kolesa naslednje: 
- klanci se zravnajo,
- ne rabiš klime,
- primeren je za srčne bolnike,
- je bolj ekološki kot na primer avtomobil ali motor,
- primeren je predvsem za hribovita urbana področja.

Varno kolo – varna vožnja
Odziv kolesarjev na dogajanje na Bregu je bil pozitiven. “Projekt poznam, ideja se mi zdi super. Takšne projekte bi morali še bolj spodbujati, saj je kolesarjenje odličen način, da naredimo nekaj za svoje telo in okolje,” je povedala Uršula Tarfila, 24-letna študentka, ki ji kolo predstavlja osnovno prevozno sredstvo.

“Pogoj za varno vožnjo je ustrezno kolo, ki mora imeti brezhibne zavore ter opremo, ki omogoča vidnost. Predvsem pa morajo kolesarji upoštevati cestnoprometne predpise in voziti previdno,” svetuje Mateja Markl z Direkcije RS za ceste.

Majska akcija kolesarjenja, ki je nastala na pobudo danskega veleposlaništva, bo potekala do 3. junija. Njen namen je predvsem opozoriti na pozitivne učinke takšnega prevoza in ozavestiti kolesarje, naj poskrbijo za svojo varnost.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.