Slovenija
4278 ogledov

Največ toliko vredna darila lahko dobijo v javnem sektorju

Darila, darilo, paket, dostava, pošta Profimedia
Prejemanje daril v javni upravi. Koliko je meja, ko darila ni treba prijaviti? Je visoka inflacija (10 odstotkov) spremenila dovoljene zneske? Preverili smo ...

Prejemanje daril v javni upravi (in širšem javnem sektorju – na primer v zdravstvenih zavodih, šolah itd.) je urejeno v 30. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK, Uradni list RS, št. 69/2011 z dne 2. 9. 2011).

"Ob posebnih priložnostih (med te glede na tretji odstavek 30. člena ZIntPK sodijo tudi prazniki) smejo uslužbenci sprejeti darilo v vrednosti do 100 evrov . Kadar vrednost darila presega 50 eur, morajo uslužbenci o prejemu darila obvestiti pooblaščeno osebo, ki vodi seznam daril. Podatke o prejetih darilih se letno posredujejo Komisiji za preprečevanje korupcije, ki zbirne sezname objavlja na spletišču Erar," so nam pojasnili na Ministrstvo za pravosodje. 

Daril, katerih vrednost ne presega 50 evrov, uslužbencem ni treba prijaviti, se jih ne vpisuje v seznam in o njih uslužbenci ne rabijo nikogar obveščati, so nam še razložili na omenjenem ministrstvu. Slaba novica za javne uslužbence je ta, da se zneski daril z izjemno visoko inflacijo (v mesecu novembru je na letni ravni znašala 10 odstotkov) niso uskladili. Tako še vedno ostajamo pri znesku 50 in 100 evrov. "Ta znesek se ne spreminja ali usklajuje, ker je določen z zakonom. Zneski so bili določeni z zadnjo novelo ZIntPK v letu 2020 (pred novelo so bili nižji – 25 in 75 eur)," so sporočili z minitrstva. 

Kot so nam pojasnili na ministrstvu, ko smo jih povprašali o konkretnem primeru učiteljice v osnovni šoli, ki sprejme darilo svojih učencev, niti to ne sme presegati vrednosti 100 evrov ob posebnih priložnostih. V kolikor tako 20 otrok zbira po 10 evrov za darilo, mora učiteljica to darilo zavrniti. 

Javni uslužbenci morajo v tem primeru zavrniti darilo

V primeru, če uslužbenec prejme darilo, katerega vrednost presega 100 evrov, mora sprejem takšnega darila zavrniti oziroma ga vrniti. Če daritelj pri darilu vztraja, je takšno darilo treba izročiti delodajalcu.

Na ministrstvu so opozorili še na darila, ki jih uslužbenci ne smejo sprejeti v nobenem primeru – in sicer:
-        če bi izročitev ali sprejem takega darila pomenila kaznivo dejanje;
-        če je to prepovedano po drugem zakonu ali na njegovi podlagi izdanimi predpisi;
-        če se kot darilo izročajo denar, vrednostni papirji, darilni boni in drage kovine;
-        če bi sprejem darila vplival ali ustvaril videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje javnih nalog uradne osebe.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.