Slovenija
60 ogledov

Mesečna kvota za en dan

tzlepotazdravje 10.05.12. telefon, mobitel, foto: shutterstock Shutterstock
Simobil bo naročnikom EU za tri evre na dan omogočil skoraj neomejeno uporabo mobilnika.

Simobilovi naročniki bodo lahko po novem z vključitvijo tarife EU neskončno za tri evre na dan praktično neomejeno klicali in prenašali podatke.

Tarifo je mogoče vključiti in izključiti z SMS-sporočilom, aktivira in zaračuna pa se šele, ko naročnik v tujini opravi kakšno plačljivo storitev. Če je nekdo en teden v tujini, a tri dni ne pošlje nobenega sporočila, ne opravi nobenega klica in ne prenaša podatkov, se mu za te tri dni ne bo zaračunala, ampak bo po 2,99 evra plačal le za štiri dni, ko je storitve uporabljal.

Kdaj se izplača in kdaj ne

Zaradi evrotarife se je v Evropski uniji (EU) že precej znižal strošek za mobilno telefonijo, zato je tarifo smiselno vključiti, kadar naročnik predvideva več kot tri evre dnevnih stroškov za mobilne storitve, kar se hitro zgodi, predvsem ob prenosu podatkov (več v okvirju).

Strošek tri evre velja za en dan, od polnoči do polnoči. Polminutni sprejeti klic pet minut do polnoči bi tako stal tri evre, naslednji dan pa bi se tarifa ob uporabi mobilnih storitev znova zaračunala.

Neskončno je ogromno

Čeprav naj bi bila tarifa neskončna, ima določene omejitve: telefoniranje je omejeno na 17 ur, število SMS-sporočil na 1.000, prenos podatkov pa na 500 megabajtov na dan, a se po prekoračitvi ne bodo dodatno zaračunali, le hitrost prenosa se bo upočasnila na 56 kilobitov na sekundo. S kvoto je mogoče v tujini klicati tudi v druge države EU ter na Islandijo, Norveško in v Liechtenstein, kjer prav tako velja tarifa EU neskončno.

Z uvedbo tarife v Simobilu želijo uporabnike spodbuditi, da bi premagali strah pred visokim računom in bi mobilnik v tujini uporabljali kot doma. Za zdaj še ne načrtujejo uvedbe popusta za tedensko ali mesečno uporabo, prav tako ne razširitve v druge dele sveta, saj je 90 odstotkov vsega prometa med gostovanjem v tujini opravljenega v EU.

Svojo ponudbo za gostovanje v tujini bo kmalu predstavil tudi Telekom; podrobnosti včeraj niso želeli razkriti.

Komentarjev 1
  • dino.sepe 16:21 17.april 2014.

    Ponudba SImobila je slaba in povrhu vsega še draga. če dobro prekalkuliraš ugotoviš, da tole sploh ni tako ugodno, kot se sami hvalijo, da je. Pa tudi ni to ne vem kakšna revolucija na trgu mobilne telefonije, ker imao to ...prikaži več že kar nekaj operaterjev po Evropi. Pričakoval sem več, glede na to kako pompozno so vse skupaj tole najavili. Ampak to je itak značilno za Simobil. Se mi zdi da bo konkurenca predstavila boljše in cenejše opcije. Kot vedno me je Simobil zopet razočaral!