Slovenija
18 ogledov

'Mesečne vinjete so brezmejna nesramnost'

Vlačič poudarja, da cena mesečne vinjete še ni dokončno določena. Žurnal24 main
Gre za nesramno potezo slovenske vlade, je predstavnica avstrijskega moto kluba komentirala predlog slovenske vlade o uvedbi mesečnih vinjet. Vlačič: cene vinjet lahko določa le Slovenija.

Mesečne vinjete za 35 evrov? "Predlog slovenske vlade je enostavno neresen," je na spletni strani Avstrijskega avtomobilističnega in motorističnega kluba (ÖAMTC) zapisal njegov direktor Mario Rohracher. Še bolj neposredna je bila pravna zastopnica kluba Verena Pronebner: "Gre za nesramno potezo slovenske vlade."

Omenjeni avstrijski klub najbolj motijo nesorazmerne cene vinjet, zaradi katerih je vožnja po slovenskih cestah glede na prevoženi kilometer med najdražjimi v Evropi. "Povprečni avstrijski turist preživi na Hrvaškem 7,8 dni. To pomeni, da jih bo moralo veliko kupiti dve tedenski vinjeti za 15 evrov," piše na spletni strani kluba, ki ga moti tudi ukinitev vinjet za šest mesecev.

Boj za cenejše vinjete se nadaljuje
ÖAMTC, ki se hvali, da je v preteklosti že dosegel, da bo Slovenija 1. julija uvedla vinjete s krajšo veljavnostjo, ob tem napoveduje nadaljevanja "boja za pravično rešitev in cenejše vinjete". "Trenutno na podlagi naše iniciative tečejo pogovori med evropsko komisijo in slovenskim prometnim ministrstvom," so še zapisali na spletni strani.

Brezmejna nesramnost in pasivni komisar
"Zgolj za mesečno vinjeto zahtevati toliko kot zdaj za polletno je brezmejna nesramnost. Ta slovenska cestninska izkoriščevalnost kriči do neba," pa so sporočili iz Avstrijskega avto-moto kluba (ARBÖ) in Evropskega avtomobilističnega kluba (EAC). Obe združenji kritizirata tudi evropskega komisarja za promet, ki da se sploh ni zavzel za tranzitne turiste, ki bodo za pot skozi Slovenijo plačevali "izkoriščevalsko cestnino".

Vlačič o pristojnosti Slovenije
"Določanje cen vinjet ni v pristojnosti EU, ampak Slovenije, cene pa morajo biti takšne, da niso diskriminatorne in da niso v nesorazmerju," pa je poudaril minister za promet Patrick Vlačič.

Komisija mora ustaviti postopek
Če se bo postopek Evropske komisije proti Sloveniji nadaljeval, Vlačič pričakuje, da bo Evropska komisija pojasnila, zakaj postopek teče samo proti Sloveniji, ne pa proti državi, ki ima slabše razmerje od tega, kar Slovenija zdaj predlaga. Kot primer je minister navedel Češko, za katero je značilno, da ima še slabše razmerje med ceno tedenske in letne vinjete kot Slovenija.

Cena mesečne vinjete še ni določena

Kot je znano, je ministrstvo za promet pripravilo predlog novele zakona o javnih cestah, ki poleg letne vinjete predvideva uvedbo tedenskih in enomesečnih vinjet in ukinitev polletnih vinjet. Mesečne vinjete naj bi po tem predlogu stale 35 evrov. Vlačič pa je poudaril, da bo cena mesečne vinjete določena v uredbi, ta trenutek gre samo za obdobje veljavnosti, po njegovi oceni pa bo ta med 30 in 35 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.