Slovenija
22 ogledov

Mesečno več kot 200 prijav kršitev

Romi Grosuplje
1/19
Anže Petkovšek
Ob dnevu človekovih pravic Združeni narodi opozarajo na arabsko pomlad. Varuhinja opozarja, da vsak mesec dobi več kot 200 novih pobud. Ameriški veleposlanik v Sloveniji pa je bil na obisku pri grosupeljskih Romih.

"Človekove pravice ima vsak od nas brez izjeme," je ob svetovnem dnevu poudaril generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. "Toda če jih ne poznamo, če ne zahtevamo, da so spoštovane, bodo ostale le črka na papirju."

Združeni narodi sicer letos opozarjajo na arabsko pomlad in izpostavljajo vlogo, ki so jo odigrala spletna socialna omrežja. "Minili so dnevi, ko so represivne oblasti lahko povsem nadzirale pretok informacij," je dejal Ban Ki Moon.

Podpredsednica Evropske komisije in visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton ocenjuje, da je "arabska pomlad jasen dokaz, da so človekove pravice univerzalne in da si ljudje po vsem svetu želijo živeti dostojanstveno in svobodno".

Vsak mesec več kot 200 pobud

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik opozarja, da vsak mesec dobijo v reševanje več kot 200 novih pobud posameznikov ali skupin, ki menijo, da so jim bile z aktom ali dejanjem državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil kršene človekove pravice ali temeljne svoboščine.

V Amnesty International Slovenija pa pozivajo k podpisu apela, s katerim je mogoče pomagati šestim ogroženim posameznikom oz. skupinam iz Azerbajdžana, Zimbabveja, Irana, Kameruna, Turčije in Severne Koreje, ki so jim kršene človekove pravice.

Ob dnevu človekovih pravic je k uresničevanju poslanstva splošne deklaracije o človekovih pravicah pozvalo slovensko zunanje ministrstvo. "Priča smo bili različnim mirnim protestom od Tunisa in Kaira, do Madrida, New Yorka, Londona in Ljubljane. Žal so se protestniki v nekaterih od teh mest morali soočiti tudi z nasilnimi reakcijami oblasti, v nasprotju z mednarodnim varstvom in zagotavljanjem človekovih pravic," so poudarili na MZZ.

Opozorili so tudi na pravice istospolno usmerjenih oseb, ki jim je treba zagotoviti polno enakost uživanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Kot prelomno so izpostavili resolucijo o nasilju in diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, ki jo je junija sprejel Svet ZN za človekove pravice.

Komentarjev 2
  • Jozica Razgorsek 21:39 11.december 2011.

    saj je niti ni imel zraven ali ti gospodje hodijo samo rome obdarjat kaj pa drugi v sloveniji ki imajo še veliko manj saj,niso tako bogato obdarjeni s socialnimi pomči,.,ampak vedno je tako poziva se da pišemo razne peticije za ...prikaži več druge države,kaj pa slovenija,človekove,pravice na dnu,samo zavračanje nepravice pa saj je vse brez breze,saj se nimamo kam žalit samo se sprašujem koliko vlog je rešila gospa varuhinja za kar dobro plačo,.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:42 11.december 2011.

    A je ob vrnitvi v Ljubljano še imel denarnico??