Slovenija
249 ogledov

Mesić ne namerava plačati Jorasu

Joško Joras zdaj čaka, ali se bo Mesić do pravnomočnosti sodbe pritožil. (Foto: Žurnal24 main
Koprsko okrožno sodišče je razsodilo, da mora hrvaški predsednik Jošku Jorasu za žaljive besede plačati dva tisoč evrov. Odvetnica Mesića je že napovedala pritožbo.

Koprsko okrožno sodišče je razsodilo, da mora nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić Jošku Jorasu plačati dva tisoč evrov, ker je avgusta leta 2004 izjavil: "Joško Joras je norček v funkciji drugega." Koprska okrožna sodnica Jana Petrič je ocenila, da so te besede objektivno žaljive in pomenijo protipravno ravnanje.

Joško Joras je 11. novembra 2004 prek svojega pooblaščenca, odvetnika Danijela Starmana, na okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo. Zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena je zahteval odškodnino v višini nekdanjih pet milijonov tolarjev oziroma današnjih 20.864,63 evra.

"Sodbo smo dobili 3. marca," je povedal njegov odvetnik Danijel Starman. "Sodišče je priznalo zahtevek in dosodilo dva tisoč evrov odškodnine z obrestmi od 24. 9. 2004, kar nanese približno od 1.500 do 1.600 dodatnih evrov," je pojasnil in dodal, da Joras še razmišlja, ali se bo pritožil glede višine odškodnine. "Predlagali bomo, da sodišče prizna tudi stroške." Joras je zahteval 20.846 evrov odškodnine, na prvi stopnji mu je koprsko sodišče prisodilo desetino zahtevka.

Razsodba je za Slovenijo po Starmanovih besedah pomembna, "saj je sodišče nesporno razložilo, da je v hiši Joška Jorasa suverena slovenska oblast, slovensko sodstvo".

Odvetnica Stipeta Mesića Špela Mesesnel je že napovedala pritožbo na razsodbo, saj hrvaški predsednik sodišča ne priznava, ker da ni krajevno pristojno, ker da gre za dejanje, ki se je zgodilo na Hrvaškem. "Zavzemamo stališče, da je sodišče premalo upoštevalo aktivno vlogo Joška Jorasa. Jorasovo protipravno zaprtje mejnega prehoda Sečovlje je bilo povod mnogih izjav, predvsem ljudi, ki se zavzemajo za prijateljske odnose med Slovenijo in Hrvaško. S stranko sva se že odločila, da se bomo na tožbo pritožili," je dejala.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Meje so določene in Joško Joras živi na hrvaškem ozemlju, zato slovensko sodišče ni pristojno za odločanje o tem postopku," je že pred tem zapisala v odgovoru, ki pa ga sodišče ni priznalo, ker ni dospelo v roku.

Mesić je sicer oporekal tudi sami izjavi. "Navedene trditve izhajajo iz članka v Primorskih novicah, kjer novinar niti ni podpisan s celim imenom. Zato predlagam, da me naslovno sodišče zasliši in bom sam povedal, kaj sem res rekel. Splošno znano je, da novinarji velikokrat popačijo izjave, ki jih dajo javne osebnosti," je zapisal. Joras kot tožnik bi moral po Mesićevih besedah tako dokazati, da je res rekel to, kar se mu očita.

Pri razsojanju je koprsko sodišče po poročanju Dela upoštevalo tudi, da sta Mesić in Joras javni osebi in je med javnima osebama tudi več dovoljenega, a se je sodišču vseeno zdela določena kazen smiselna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.