Slovenija
68 ogledov

Mesta bodo zažarela s prvim decembrom

Koper, novo leto Žurnal24 main
V večjih slovenskih mestih so že začeli novoletno okraševanje. Novoletne lučke bodo začeli prižigati prvega decembra. Stroški okrasitve enaki kot lani.

V Kranju bodo okrasili za 80 tisoč evrov

V Kranju bo novoletna okrasitev v približno enakem obsegu kot lani. Za novoletno okrasitev so uporabili 160 okraskov, 60 različnih svetlobnih zaves in okoli 10 kilometrov svetlobnih verig. Zaradi ponavljajočih se poškodb na fasadah bodo zamenjali nekaj luči in krogel na Prešernovi ulici.

"Kombinirali bomo z modrimi zavesami in manjšimi belimi kroglami ter nadomestili poškodovane okraske. Vrednost celotne okrasitve bo znašala okoli 80 tisoč evrov. Novoletno drevesce pa bo brezplačno prispevala občanka," so sporočili z Mestne občine Kranj.

Okrasitev enaka kot lani

V Mestni občini Koper posebnega dodatnega načrta okrasitve letos niso naročili ali predvideli. Okrasitev bo v skladu z načrtom okrasitve preteklega leta.

Center Kopra bo tako krasilo 210 novoletnih elementov, kar je približno 9500 metrov svetlobnih zaves oziroma svetlobnih verig. Titov trg pa bo krasilo 12 metrov visoko novoletno drevesce. Novoletne luči bodo osvetljevale tudi druge dele Mestne občine Koper.

Lampijone bodo zamenjali svinčniki

V Mariboru so načrt za krasitev mesta letos dodelali z manjšimi spremembami.

"Pred dvema letoma smo vpeljali novost na Trgu revolucije s stožcem na centralni zelenici in vilinskimi nitmi nad ulicami v centru mesta. Lani smo uvedli novost na Glavnem trgu z novoletnim stožcem in barvnimi prazničnimi motivi, ki so se projicirali na površino stožca ob spremljavi glasbe. Letos je na vidiku poleg že omenjenih manjša sprememba na Trgu generala Maistra, kjer bodo lampijone zamenjali čarobni svinčniki arhitektk Teje Kovač Lozar in Manice Klenovšek Musil. Projekt nastaja v sklopu prireditev EPK, svinčnike pa bo izdelalo 11 osnovnih šol in večina mariborskih vrtcev."

Vrhunec prazničnega decembra v Mariboru predstavlja tradicionalno veliko silvestrovanje, ki se bo letos prvič odvijalo na novi lokaciji, in sicer na prenovljenem Trgu Leona Štuklja.

Okrasitev izbrana na javnem razpisu

V celjski občini je kot osnova za pripravo načrta krasitve mesta služil projekt Novoletna razsvetljava, ki je bil izdelan za izvedbo javnega razpisa za izbor izvajalca izvedbe svetlobne krasitve Celja. Pri izdelavi načrta so sodelovale strokovne službe Mestne občine Celje in Zavod Celeia Celje.

Kljub temu bistvenih razlik v primerjavi z lani ne bo. Novoletno drevesce, visoko okrog 12 metrov, bo letos krasilo prostor pred Narodnim domom. "Za letošnjo okrasitev mesta je namenjeno: 35 tisoč luči za svetlobne zavese, ki bodo krasile ulice in mostove, smreke in drevesa bo krasilo 21 tisoč LED-lučk, svetlobna fontana, 65 svetlobnih likov."

V Ljubljani od tretjega decembra

Vprašanja smo naslovili tudi na Mestno občino Ljubljana, vendar nam Petra Stušek iz Zavoda za turizem Ljubljana še ni odgovorila na vprašanja. Kot smo uspeli izvedeti, bo novoletna Ljubljana zaživela 3.decembra s prižigom luči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.