Slovenija
20 ogledov

Mestna jedra stopila skupaj

popust Saša Despot
Razvajaj se v mestu. Sedem mestnih občin se je združilo, da v mestna jedra privabi kupce in tako pomaga malemu gospodarstvu.

"Povezati smo želeli drobno gospodarstvo v mestnih jedrih, kar je sicer projekt, ki ga izvajamo že nekaj let. V zadnjih dveh mesecih pa nam je skupaj s sedmimi občinami uspelo organizirati promocijsko akcijo ob dnevu žena," je povedala Vida Kožar s Podjetniško trgovske zbornice Gospodarske zbornice Slovenije. Konec tedna bodo tako pod geslom Razvajaj se v mestu oživljali mestna jedra Kopra, Kranja, Celja, Ljubljane, Jesenic in Velenja, junija pa se jim bo pridružila tudi Občina Naklo.

Vabijo s popusti


V Kopru so prvi začutili nujnost sprememb v poslovanju mestnega jedra zlasti s prihodom vse več turistov z velikih potniških ladij. "Turisti so se sprehajali po mestu, trgovine pa so bile v soboto in nedeljo zaprte," je povedala Jana Tolja z Mestne občine Koper. Zato so začeli projekt Town City Management (upravljanje mestnega središča, op. a.), zlasti da bi tudi domače kupce iz obrobnih nakupovalnih središč vrnili v mesta. "Želeli smo tudi vrniti zagon malim trgovcem – ocenili smo, da občine pri tem lahko pomagamo. Na eni konferenci smo ženske, ki delamo na občinah, stopile skupaj; plod sodelovanja bodo vsaj štirje vseslovenski dogodki, prvi že ta konec tedna, prav ob dnevu žena," pojasnjuje Toljeva.

V večini mest bodo trgovci ta petek in soboto ponudili različne popuste – tudi do okoli 20 odstotkov. Irena Razpotnik, mestna menedžerka v Ljubljani, poudarja, da ne gre le za malenkosti, temveč tudi za popuste pri trgovcih z luksuznimi izdelki, brezplačne kave ali pogostitve s penino pri gostincih, ki so se pridružili projektu, ki bodo posebej označeni s plakati projekta. V Ljubljani bo sodelujočih podjetnikov okoli 60, podobno v Celju, v Kranju 41, Kopru 20, na Jesenicah 29 in v Velenju 12. Kranjčani bodo med drugim lahko kupili vstopnico za gledališko predstavo, pri tem pa bo druga vstopnica "za žene" brezplačna, Koper bo gostil čokolado velikanko, Velenje modno revijo, pa tudi rudarje z "vražjimi gatami".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.