Slovenija
14 ogledov

Mestni svet Mariboru "želi le dobro"

Milan Mikl pravi, da nobenemu od mest ne zavidajo, se mu pa zdi zanimivo, da so Žurnal24 main
Podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl je ponovil, da se sam in večina mestnih svetnikov nikakor ne oklepa svojih položajev, ampak želijo s svojim vztrajanjem le dobro občini.

Če bi se mestni svet v četrtek razpustil, kot so to zahtevali pobudniki protestnih shodov v Mariboru, bi v mestu nastopilo brezvladje, je v današnji izjavi za medije poudaril Mikl, ki nadomešča župana v odstopu Franca Kanglerja. Slednji po besedah Mikla ne špekulira, ampak bo z 31. decembrom res odstopil s položaja.

"V kolikor bi mestni svet odstopil, v nobenem primeru ne moremo priti do veljavnega proračuna, od katerega smo zelo odvisni," je pojasnil. Po njegovih besedah bi s tem ogrozili črpanje sredstev iz evropske finančne perspektive za obdobje 2007-2013, od katerih so odvisni številni projekti v mestu, med drugim obnova Dvorane Tabor ter energetska obnova štirih osnovnih šol in enega vrtca.

"Zavedamo se te odgovornosti in želimo nadaljevati z delom, ne samo zaradi tega, ker bi želeli sedeti na teh stolčkih, ampak ker želimo mestu dobro," je dodal. Ponovil je, da je odprt za vse predloge, tudi pobudnikov protestov, zato jih vabi na pogovore, tudi v povezavi s pripravo proračuna za prihodnje leto. "Ne zanemarjam števila ljudi, ki prihajajo na demonstracije, a na podlagi tega še ne moremo podati slepa, da nam vsi Mariborčani ne zaupajo," je dodal.

Pojasnil je, da pristojne službe pripravljajo osnutek proračuna. Če se bodo mestni svetniki strinjali, bodo za začetek januarja sklicali sejo mestnega sveta, nato pa še drugo konec januarja. Na njih bi sprejeli vse nujno potrebne sklepe, potem pa se lahko mestni svet po njegovih ocenah tudi razpusti. Obenem je spomnil, da so že za leto 2014 napovedane nove volitve.

Podobno je povedala tudi direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner. "Če mestni svet odstopi, prenehajo vsa pooblastila, ki smo jih kot uprava prejeli od župana in s tem ohromimo delovanje celotne uprave. Kar pomeni, da ne gre v podpis več nobena pogodba, na tem področju tudi ni nobene pravne prakse in tudi nobenega uradnega stališča, kaj je z imenovanjem začasnega upravitelja," je pojasnila.

Skupina opozicijskih svetnikov ni uspela s pobudo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o samorazpustitvi mestnega sveta. Prav tako neuspešni so bili predstavniki SDS, DeSUS in NSi, ki so ta teden vložili zahtevo za sklic izredne seje mestnega sveta, na kateri bi obravnavali odlok o proračunu. Odlok o proračunu lahko namreč predlaga le župan.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 17:27 21.december 2012.

    Dobro , razumel smo da morate ostati zaradi proračuna. Dajte se " v odstopu " , tako da ne morete sprejemati nikakršne druge odločitve , kot samo proračun za nasledje leto. Dajte se AMATERIZIRATI , če veš kaj to pomeni ...prikaži večni in si med tem lahko že poiščete nove službe !

  • vanč 14:56 21.december 2012.

    To kaj vi zdaj planirate,kaj bi morali napraviti v 4 ih letih je naš župan iz male občine stresel iz rokava v 2h,letih.Preveč vas je in že na vrhu vse požerete,zato pa za izvajanje ne ostane kaj dosti.Po mojem so ...prikaži več se protestniki skoraj malo prepozno zbudili.

  • Kika 14:52 21.december 2012.

    Mikl, model, KOMU PESEK V OČI MEČETE???? Nadaljevati s kakšnim delom? Ropom občine? AAAAA JOOOOOOOJJJJ!!!!