Slovenija
4 ogledov

Mesto bo zasedlo 12 tisoč dijakov

Informativni dan Benjamin Kovač
Informativni dnevi. V prometu bo gneča.

Izbira. Jutri in v soboto bodo po državi potekali informativni dnevi na fakultetah ter višjih in srednjih šolah. Najbolj oblegana bo Ljubljana.

Najhuje bo zjutraj

“Največji naval je na glavni železniški in avtobusni postaji pričakovati med 8.00 in 9.30, ko v Ljubljano prispejo vlaki iz Štajerske in Primorske,” pravijo na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (Šoul). V obeh dneh pričakujejo od 10 tisoč do 12 tisoč dijakov: “Šoul prebivalce poziva k potrpežljivosti in razumevanju.” Gnečo v okolici šol pričakuje tudi policija. “Prilagodite hitrost razmeram na cesti, dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise in vozite strpno,” svetuje voznikom.

Pozanimajte se o postajah

V petek bodo vlaki v univerzitetna in srednješolska središča vozili z dodatnimi vagoni. V petek zjutraj bosta v Ljubljano peljala tudi dva izredna vlaka iz Celja in Litije. Iz smeri Kopra in Postojne bodo vlaki ustavljali na postajališču Ljubljana Tivoli, ki je blizu številnim fakultetam. “Zaradi pričakovane gneče na potniških blagajnah priporočamo nakup vozovnic v predprodaji,” opozarjajo na Slovenskih železnicah. Na železniški postaji in Bavarskem dvoru bodo uslužbenci Ljubljanskega potniškega prometa delili sheme linij. Na avtobusih bodo na prikazovalnikih izpisana imena izobraževalnih ustanov, ne le postaje. Obljubljajo, da bodo mladim z nasveti na postajališčih pomagali tudi vozniki avtobusov.

Recept za uspešen dan

“Dijakom želimo, da informativne dneve izkoristijo v največji meri, saj jim ti predstavljajo idealno priložnost, da pobliže spoznajo posamezne fakultete in študijske programe,” pravi predsednik Šoula Rok Likovič. Dijaška organizacija Slovenije pa osnovnošolcem svetuje, naj na predstavitvah dejavno sodelujejo, se vključujejo v debate in starejšim dijakom postavljajo vprašanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.