Slovenija
892 ogledov

Meta: Oče z mano ne bi šel na depilacijo nog

Meta Peterle (na sliki ob svoji mami Branki) pravi, da je oče vsestranski sogovo Žurnal24 main
Hčerka Lojzeta Peterleta, Meta, se z očetom pozimi najraje odpravi na skupen tek na smučeh po belih strminah. Nikoli pa ga ne bi mogla prepričati, da bi šel z njo na depilacijo nog.

Pred drugim krogom predsedniških volitev smo nekaj zasebnih stvari o predsedniškem kandidatu Lojzetu Peterletu želeli izvedeti tudi od njegove hčerke Mete Peterle. Iz njenih odgovorov je bilo mogoče razbrati, da Lojze velja za dobrega in vsestranskega sogovornika, razumevajočega očeta in človeka, na katerega se lahko njegova družina vedno zanese. 

Ali je bil vaš oče kdaj ljubosumen, če ste domov pripeljali novega fanta? Kako vaš oče gleda na vaše zasebno življenje?
Na srečo se je oči z mojim fantom, ko sem ga pripeljala domov, zelo hitro ujel. Oči ni ljubosumen, ker prav dobro ve, kako zelo ga imam rada. Spoštuje moje zasebno življenje in moje odločitve.

Ali je vaš oče dober sogovornik (se lahko z njim pogovarjate na primer o ljubezenskih težavah)?
Moj oče je vsestranski sogovornik, z njim se lahko pogovarjam o aktualnih dogajanjih, kulturi in tudi o zasebnih stvareh.

Meti je, bolj kot vsa življenjska vodila, navdih on sam, s svojim načinom življenja. © BOBO

 
Ali ste se lahko na očeta vedno obrnili, ko ste potrebovali pomoč? Vas včasih moti, da ga ni doma in da je velikokrat v tujini?
Na očeta se lahko vedno obrnem. Če je odsoten zaradi dela v tujini, pa se slišiva prek telefona. Veliko mi pomeni, da se trudi biti na voljo vsem trem otrokom. Pomemben je namreč občutek, da se na starše lahko zaneseš. In prav ta občutek nam dajeta tako oče kot mama.

Katerega življenjskega vodila, ki vam ga je kdaj povedal vaš oče, se najbolj spomnite ?
Ko pomislim na življenjska vodila, ki mi jih je posredoval oči, ugotovim, da jih ni malo. Moram pa reči, da mi je bolj kot vsa navodila navdih on sam, s svojim načinom življenja. Pomembni se mu zdijo tako življenjski vzponi kot padci in pravi, da je iz vsake situacije treba prepoznati bistvo, ki nam omogoča, da rastemo. V spomin se mi je najbolj vtisnil očijev graf s krivuljami, ki predstavlja življenje. Povedal mi je, da mora krivulja uspešnosti naraščati tudi, če se pojavijo občasni padci. Vedno moramo s pozitivnostjo zreti naprej.

Meta svojega očeta nikoli ne bi mogla pripraviti, da bi z njo šel na depilacijo nog. © iStockphoto

 
Vsak otrok zagotovo včasih kateremu od svojih staršev nekaj zameri. Kaj ste očetu najbolj zamerili?
Očetu težko karkoli zamerim, saj je zelo razumevajoč. Ko sem bila mlajša, sem bila nekajkrat užaljena, ker me ni pustil na zabavo v poznih večernih urah. Danes razumem, da morajo starši od otrok zahtevati določen red, saj je to del vzgoje, ki jo otroci nujno potrebujejo.

Čigava vzgoja je bila trša – mamina ali očetova? Kdo je bil popustljivejši?
Enkrat eden, drugič pa drugi, odvisno od situacije. Pri meni bolj zaleže lepa beseda kot pa avtoritativen nastop. Starša sta bila pri vzgoji vseh treh otrok zelo uigrana. Izmenično sta prevzemala vlogo strogega in manj strogega starša.


Kaj najraje počnete z očetom (je kakšen hobi, ki se ga lotevata skupaj)?
V zimskem času rada tečeva na smučeh. Ta trenutek je še vedno hitrejši, ampak ker sem trmasta in vztrajna, upam, da ga bom v kratkem dohitela ali celo prehitela.

Katere stvari oče najbolj sovraži? Kaj je tisto, za kar očeta nikoli ne bi mogli prepričati, da bi šel z vami?
Če človek ne drži besede, neiskrenost, nepoštenost. Ne bi šel z mano na depilacijo nog (smeh).


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.