Slovenija
60 ogledov

Metalcamp: občina zavrača očitke organizatorjev

Metalcamp David Jug
V Občini Tolmin so zavrnili očitke organizatorjev, da se je glasba na Metalcampu predvajala brez dovoljenja za čezmerno obremenitev okolja s hrupom.

Kot so povedali v Občini Tolmin, so organizatorjem Metalcampa tako dovoljenje za začasno obremenitev okolja s hrupom kot tudi pogoje ureditve prostora za kampiranje po dopolnitvi vloge s strani organizatorjev izdali 27. julija.

"Z izdanim dovoljenjem za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom je Občina Tolmin podjetju Rock the nation d.o.o. dovolila čezmerno obremenitev s hrupom za vse prireditvene dni in v maksimalnem dovoljenem časovnem obsegu, tj. osem ur," so v sporočilu za javnost zapisali v Občini Tolmin. Dovoljenje za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom za festival je bilo tako izdano od 18. ure do 2. ure zjutraj za vse prireditvene dni.

Po zaprosilu organizatorja, da bi spremenili čas pri dovoljenju (od 17. ure do 1. ure zjutraj), pa je občina v četrtek 2. avgusta prošnjo organizatorja v celoti upoštevala.

Višina upravne takse

Glede višine upravnih taks, ki naj bi bile tudi eden izmed razlogov, da se Metalcamp poslavlja iz Tolmina, so v občini dejali, da je organizator dolžan plačati le upravne takse, ki so predpisane z zakonom o upravnih taksah in so za celotno državo enake. Vsota upravnih taks, ki jih je moral organizator plačati občini, so skupaj znašale 67,98 evra.

Z letošnjim letom pa je zaradi zakona o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT) organizatorja bremenilo tudi plačilo znižane turistične takse, pojasnjujejo na občini.

Ker jim ZSRT omogoča določiti skupine, ki so v celoti ali le delno oproščene plačila turistične takse, so se v občini odločili, da za vsakršne primere začasnih kampov oziroma šotorišč, med katerimi so prevladovala prav tista, urejena za potrebe festivalov in večdnevnih prireditev, je veljala celotna oprostitev plačila turistične takse.

"Glede na razpoložljive neuradne podatke o številu nočitev, realiziranih v času festivala Metalcamp v preteklih osmih izvedbah, je s tega vidika mogoče prispevek Občine Tolmin v obliki oprostitve plačila turistične takse ob upoštevanju veljavne višine turistične takse in predpisane polovične oprostitve za nočitve, ki se realizirajo v kampih, oceniti v vrednosti okoli sto tisoč evrov (v oceni, ki je pripravljena na podlagi podatka o številu prodanih vstopnic, so v izračunu števila nočitev že izvzeti domačini, ki ne prenočujejo v začasnem festivalskem kampu, in tisti obiskovalci, ki v času festivala prenočujejo pri lokalnih sobodajalcih)."

Zaradi potrebe po določitvi režima plačila turistične takse tudi za nočitve, realizirane v začasnih kampih oziroma šotoriščih, pa je bil letos "sprejet kompromisni predlog, na podlagi katerega se obiskovalcem za nočitve, realizirane v začasnih kampih oziroma šotoriščih na območju Občine Tolmin v letu 2012, poleg že z zakonom določene polovične oprostitve plačila turistične takse prizna še dodatna polovična oprostitev, zaradi česar se taksa ne obračuna v višini 0,505 EUR/nočitev, ampak v višini 0,25 EUR/nočitev, kar na ravni festivala – na podlagi ocenjenega števila nočitev – predstavlja oprostitev v višini okoli 10 tisoč evrov, saj se takšna obveznost namesto v višini 20.200 evrov, kot bi izhajala iz ocene števila nočitev, določi v višini 10 tisoč evrov."

Želijo, da festival ostane v Tolminu

V občini zaključujejo, da je njihovo stališče glede Metalcampa nespremenjeno, saj je festival po njihovem mnenju izjemno pomemben in predstavlja vrhunec turistične in festivalske sezone v Tolminu.

"Rečemo lahko, da je učinek festivala pod črto še vedno pozitiven, naša želja pa je, da bi vsi vpleteni uspeli zadržati vsaj del te izjemne pozitivne energije, ki med obiskovalci v času festivalskega dogajanja vlada na samem prizorišču ter v mestu in njegovi okolici, za čas, ko se bomo v iskanju optimalnega kompromisa spet sestali," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.