Slovenija
12770 ogledov

"Odločitev, da prideva sem, ni bila težka!"

Metaldays 2018
1/28
Nika Brunet Trata, ki jo je teptalo 12 tisoč metalcev, je bila le nekaj ur po tem posnetku, ko se je festivalski večer zaključil, tako čista, da bi težko posumili, da se na njej odvija največji festival pri nas.
Metaldays: "Pomemben je koncept festivalskih počitnic, ne le glasba!"

Od kod prihajata, vprašam dva mladeniča, ki sta se, ravno prav okajena, iz Soče trudila povleči velikanskega napihljivega rožnatega flaminga. Iz Anglije, odgovorita v enem glasu.

"Kje, zaboga, sta od vseh festivalskih krajev našla ravno Tolmin," nadaljujem pogovor. "Flamingo naju je pripeljal," mi v smehu servira prvi, drugi pa pove, da sta letos tukaj prvič in da sta vse informacije o festivalu našla na spletu: "Na forumih sva brala same hvalnice. Odločitev, da prideva sem, ni bila težka. In res je fantastično!"

Sicer je kar okoli polovica obiskovalcev festivala Metaldays, ki se v drugi polovici julija zgrnejo v Tolmin takšnih, ki se vračajo vsako leto, kakšno leto malce več, drugo malce manj.

Metaldays 2018 | Avtor: David  Jug David Jug

Letos so organizatorji tedenske vstopnice prvič razprodali. Kaj najbolj vpliva na število obiskovalcev? Imena nastopajočih? Idilična okolica? Butičnost festivala? Nika Brunet iz ekipe organizatorjev pojasnjuje: "Mislim, da je najpomembnejši dejavnik drugačnost. Glasba je seveda pomembna, a dobi se tudi drugje. Mi veliko poudarka dajemo konceptu festivalskih počitnic, ki je edinstven. Za obiskovalce je poskrbljeno od jutra do večera, od jutranje joge, telovadbe in masaže do plavanja, adrenalinskih športov in seveda koncertov. To nas razlikuje od drugih."

Metaldays 2018 | Avtor: David  Jug David Jug

Trudimo se tudi pri ponudbi hrane, ki je vsako leto večja, prav tako pijače. Letos imamo tukaj tudi vina, viskije, kokose. Vsako leto imamo nekaj novega, dodaja Brunetova.

Velikost festivala kot razlog za obisk Tolmina omeni tudi malce starejši par iz Nemčije, ki ga srečam v šotorišču: "Cel mesec sva si vzela za potovanje po Sloveniji, ta teden pa sva si rezervirala samo za počitnice pri Soči. Že več let hodiva po festivalih, ki so veliko večji, a zato tam šepa tudi organizacija. Tukaj je vse odlično, počutimo se kot doma."

V jedru ekipe, ki že šest let pripravlja festival Metaldays (pred tem je pri sotočju Tolminke in Soče devet let potekal festival Metalcamp), je le pet ljudi. Ko Tolmin sredi julija okupirajo metalci, nekaj dni za tem pa oživijo še trije odri, rokave zaviha skoraj 400 njihovih sodelavcev.

Metaldays 2018 | Avtor: David  Jug David Jug

Prvo ime letošnjih metalskih počitnic v Tolminu so "metalski bogovi" Judas Priest, nič manj navdušencev pa niso pritegnile zasedbe Behemoth, Accept, Soulfly, Kataklysm, Hatebreed, Primordial in kup drugih.

Metalce je uslišalo tudi vreme, saj je ravno sredi tedna končno začelo pripekati pravo poletno sonce. Že nekaj let zapored sicer tradicionalni črni barvi konkurirata roza in mavrična. Rožnatih flamingov in mavričnih samorogov je te dni na Soči nemara več kot je v reki soških postrvi.

Metaldays 2018 | Avtor: David  Jug David Jug

Ponosni na ekološko noto festivala

Organizacija festivala z 12 tisoč obiskovalci ni majhen zalogaj, delo poteka praktično celo leto. "Za naslednje leto imamo recimo že potrjenih petino od okoli 130 bendov, tudi vstopnice že prodajamo. Za primerjavo, vrstni red nastopajočih za sestrski festival Winter Days of Metal je že povsem sestavljen, pa so bo zgodil šele decembra," pravi Nika Brunet.

Posebej ponosna je na ekološko noto, ki jo ima največji festival pri nas: "Čeprav bi lahko v pivovarni dobili plastične kozarce zastonj, imamo na festivalu že nekaj let razgradljive kozarce. Enako velja za slamice, pribor in podobno. Tudi od vseh zunanjih ponudnikov hrane in pijače na festivalskem prizorišču zahtevamo, da uporabljajo razgradljivo embalažo."

Metaldays 2018 | Avtor: David  Jug David Jug

Za izvedbo lanskega festivala so prejeli nagrado združenja A Greener Festival, se pohvalijo organizatorji: "Ves teden so bili tukaj njihovi predstavniki, tudi letos so, preverjali pa so, kako ravnamo z odpadki, odpadnimi vodami, porabo elektrike, raven hrupa, kakšen transport uporabljamo, kakšni ventili so na pipah …"

Letos so na prizorišču postavili še več stranišč, ki si priklopljeni na kanalizacijsko omrežje, zamenjali pa so tudi ponudnika kemičnih stranišč in sami investirali v nova stranišča, v katerih se porabi manj kemikalij.

Da se jutro po koncertu Sotočje ne utaplja v odpadkih so že pred leti poskrbeli z depozitom za kozarec. Pri nakupu pijače na blagajni zadržijo depozit, ki ga obiskovalcu vrnejo, ko na blagajno prinese prazen kozarec.

Smo pa razočarani nad tukajšnjo komunalo, dodaja Brunetova, ki nam za odvoz razgradljivih odpadkov zaračuna skoraj desetkrat več kot za navadno embalažo.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 00:49 27.julij 2018.

    Bil 2 dni injutri danes grem zopet . To je res treba doživet ! Boljših in bolj kulturnih obiskovalcev , pa čeprav je 50 % vseh porisano komplet s tatuji ni na nobenem festivalu na svet !