Slovenija
46 ogledov

Metelkovci na črni listi

Fotografija je simbolična. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Identifikacija. "Ker ste tu in tako izgledate." Tako je policist argumentiral zapis podatkov obiskovalke Metelkove.
Ugotavljanje identitete
Zakon o policiji navaja, da mora policist osebi, ki to zahteva, pojasniti razlog za ugotavljanje identitete.
Videz od julija 2006 ni več zakonska podlaga za ugotavljanje identitete.
Posameznik, ki meni, da so bile kršene njegove pravice, se lahko v 30 dneh pritoži na ministrstvo ali policijo. Policist lahko ugotavlja identiteto pri osebi, ki:
– jo je treba prijeti, privesti, ji odvzeti prostost ali jo pridržati;
– je na območju, kjer je prepovedano ali omejeno gibanje;
– je na območju, kjer se izvajajo ukrepi za iskanje ali izsleditev storilca kaznivega dejanja ali prekrška ali predmetov in sledi ...;
– s svojim vedenjem, ravnanjem in zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo izvršila, izvršuje ali je izvršila kaznivo dejanje ali prekršek;
– je podobna iskani osebi;
– je očitno nebogljena in je ugotavljanje identitete nujno za zagotovitev pomoči;
– bi lahko dala koristne podatke za opravljanje uradnih nalog policije.

"V četrtek, 12. avgusta, sem ponoči z dvema prijateljema, 17-letnim dekletom in 18-letnim fantom, sedela pred klubom Tiffany na Metelkovi. Do nas je stopil eden od policistov, ki so takrat krožili po Metelkovi, in zahteval osebne dokumente," je povedala 17-letna bralka (ime in priimek hranimo v uredništvu, op. a.).

Dokumente brez razloga
Bralka mu je izročila osebno izkaznico, čeprav po njenem mnenju ni imel nobenega razloga za identifikacijo, zmotilo pa jo je predvsem to, da si je začel zapisovati njene podatke. Ko ga je vprašala, zakaj to počne, ji je odgovoril, da zaradi suma, da imajo pri sebi prepovedane substance.

Ko je hotela izvedeti, na osnovi česa to sumi, ji je odgovoril samo: "Zato, ker ste tukaj in tako izgledate," nato pa odšel, ne da bi jo na njeno pobudo tudi pregledal.

Vsakodnevni obiski
"Samega postopka ne moremo komentirati," je sporočil tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojšek, ki pravi, da so policisti PU Ljubljana na območju nekdanje KS Tabor in Vodmat vsak dan.

"Razlogi so predvsem v pogostih kršitvah, povezanih s čezmernim hrupom, prekrških in kaznivih dejanjih v zvezi s prepovedanimi drogami in zadrževanju iskanih in pogrešanih oseb," pojasnjuje njihovo navzočnost in dodaja, da glede na število ugotovljenih kršitev in število ljudi, ki se zadržujejo na Metelkovi, število izvedenih postopkov ne odstopa od drugih podobnih območij.

Poleg kraja tudi sum
Na uradu varuha človekovih pravic so v preteklosti že obravnavali primere, ko so policisti ugotavljali identiteto osebe, ker je bila na določenem kraju, vendar jih zadnje leto ne opažajo.

93 pobud, ki se nanašajo na delo policistov, je obravnaval urad varuha človekovih pravic leta 2009.

Ob tem opozarjajo, da mora oseba, če se zadržuje na določenem kraju in jo hoče policist identificirati, vzbujati sum, da bo izvršila, izvršuje ali je izvršila kaznivo dejanje ali prekršek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.