Slovenija
21 ogledov

Meteorne vode zalivajo kleti

Arso Agencija Republike Slovenije za okolje
Meteorne vode že zalivajo kleti stanovanskih hiš, poplavljeni sta dve cesti. Najhuje na severovzhodu Slovenije.

Neurja z močnim deževjem so popoldne že zajela dele Gorenjske, Zasavja, Koroško in Dolenjsko.V Skornem se je sprožil zemeljski plaz, ki je zasul železniško progo Celje-Velenje. Marko Tancer iz Slovenskih železnic je pojasnil, da so posledice plazu že odpravili v takšni meri, da promet že poteka. Za potnike dveh vlakov pa so med tem organizirali nadomestni avtobusni prevoz.

Neurja sprožila več plazov

Meteorna voda tako že od zgodnjega popoldneva povzročajo skrbi gasilcem. O več zalitih kleteh poročajo iz okolice Novega mesta, Kranja, Jesenic, Bleda, Šaleške doline, Sevnice in Krškega. Več manjših plazov se je sprožilo tudi na območju Maribora. O plazu poročajo tudi iz občine Luče, kjer se je na cesto Ljubno ob Savinji–Luče v občini Luče usul zemeljski plaz v dolžini okoli 50 metrov. Na cesto Litija–Zagorje sta se usula dva zemeljska plazova, ki so ju odstranile pristojne službe cestnega in komunalnega podjetja iz Litije.

Arso razglasil opozorila za naslednje dni

Najhujša neurja se pričakuje na severovzhodu Slovenija, za to območje je agencija za okolje (Arso) razglasila tudi oranžni alarm."Možne so močnejše krajevne nevihte z nalivi, točo in močnejšimi sunki vetra," so navedli na Arsu, ki ob oranžnem alarmu svetujejo, da "bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami".

Na severozahodu in osrednji Sloveniji so za razglasili rumen alarm. Možne so krajevne nevihte z lokalnimi nalivi in močnejšimi sunki vetra. Rumeni alarm pa je jutri in pojutrišnjem razglašen za celotno Slovenijo. Na Arsu svarijo, da potoki in reke lahko prestopijo na območjih vsakoletnih poplav; plavje pa lahko zamaši določene rečne prepuste.

Če zabeležili neurje, nam lahko fotografije posredujete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.