Slovenija
65 ogledov

Meteorologi poleg visokih temperatur opozarjajo še na ozon

vročina Saša Despot
Velika toplotna obremenitev se bo samo še nadaljevala, pričakujemo pa lahko tudi visoke koncentracije ozona, sporočajo z Agencije RS za okolje. Zaradi vočine več obiska na urgencah.

Glede na podatke samodejnih postaj na Ageciji Republike Slovenije (ARSO) sta bila danes vročinska rekorda v Krškem in Črnomlju, kjer je živo srebro doseglo 37 stopinj Celzija. Vroče je po vsej državi, kar mnogim povzroča zdravstvene težave. "Po grobi oceni zdravnikov enote Splošne nujne medicinske pomoči število primerov, obravnavanih zaradi težav v povezavi z vročinskim valom (dehidracija, vrtoglavica, slabost, nestrpno oz. agresivno vedenje, tudi kolapsi in toplotni udari), v času najhujše vročine poveča za okoli dvajset odstotkov," so za Žurnal24 pojasnili na ZD Ljubljana.

Na Agenciji Republike Slovenije (ARSO) za okolje so zaradi vročinskega vala, ki se bo v naslednjih dneh še stopnjeval, izdali dve opozorili. Prvo se nanaša na hudo toplotno obremenitev, saj bodo temperature v naslednjih dneh večinoma presegale 35 stopinj celzija. Vremenoslovci opozarjajo tudi na visoke koncentracije ozona.

Rdeči alarm za Severno Primorsko in obalo

Opozorilo zaradi ozona | Avtor: Arso Arso
"V naslednjih dneh pričakujemo visoke koncentracije ozona, ki lahko predvsem na Primorskem presežejo opozorilno urno vrednost 180 μg/m3," napovedujejo na Arsu in opozarjajo na številne neprijetne učinke, predvsem pri starejših ljudeh in otrocih. 

Pri občutljivih posameznikih, predvsem bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal in krvožilnega sistema se lahko pojavljajo negativni učinki, navadno na dihalih.

Gre za  oteženo dihanje, tesnobo v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Omenjeni učinki so možni pri otrocih in ljudeh, ki izvajajo določene aktivnosti na prostem. 

Pri povišani koncentraciji ozona ob vročih, jasnih in sončnih dneh, strokovnjaki priporočajo zračenje prostorov zjutraj in v delu dopoldneva.

Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. do 19. uro. V tem času se je potrebno izogibati fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke), aktivnosti na prostem pa izvajati v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

 Zaplete se lahko predvsem pri starejših in bolnih

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zapisali, da med zdravstvene težave, ki lahko nastopijo po daljšem obdobju vročine, spadajo kožni izpuščaji, vročinski krči in izčrpanost, kratkotrajna izguba zavesti oziroma omedlevica ali celo vročinska kap.

Vdihavanje ozona lahko pri bolj občutljivih osebah vodi do težkega dihanja, tesnobe v prsnem košu, kašljanja in pekočega občutka v očeh. Poleg tega lahko še poslabša mnoge kronične bolezni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 13:48 18.julij 2015.

    hvala ker mate čas, da ste ažurni in skrbite za vreme

  • e3a270401251128a99dad64d634a7bfcbc51c7a5 09:36 18.julij 2015.

    Ampak tale vaša stran vreme.net pa nekako ni ravno ažurna z vremenom ... na vašem mestu bi jo raje ukinil, kot pa da napovedujete napačno vreme. Če že ostale članke prepisujete od drugih portalov, bi pa tudi vreme lahko prepisali ...prikaži več z arsove strani, ki je vsaj verodostojno.

  • allstarr111 22:45 17.julij 2015.

    v lj je blo mim grede 41.9 tok za info.In ja vaše vremenska stran zaostaja za cca 2 meseca k v kamniku kaže 18 stopinj trenutno HAHA a v bistvu je skor 10 več