Slovenija
113 ogledov

Metoda snežne kepe za izhod iz dolgov

Davčna uprava Anže Petkovšek
Nova raziskava je pokazala, da plačevanje posojil in računov z najvišjimi obrestnimi merami ni najboljša pot iz dolgov. Strategijo so poimenovali "metoda snežne kepe".

Če se želite izvleči iz minusa na računu in dolgov, ki se kopičijo, se najprej osredotočite na odplačilo najnižjih zneskov. Reševanje slednjih odpira več možnosti za izhod iz vseh finančnih težav.

Izhodno strategijo iz dolgov so predstavili v ameriškem Journal of marketing research in jo poimenovali "metoda snežne kepe" zato, ker gradi samozavest in motivacijo dolžnika, ki kot kepa z valjanjem postajata vse večji.

"Niso pomembni zneski, ki ste jih odplačali. Pomembna je količina računov ali posojil, ki ste jih vrnili. To je najboljši pokazatelj, ali se bo oseba izvlekla iz dolžniškega suženjstva," je pojasnil David Gal, eden od avtorjev študije, opravljene na 4.200 osebah.

Mnogi bodo kljub temu svetovali, da najprej plačate kredite ali račune z najvišjimi obrestmi, kar bi tudi bil najbolj logičen pristop, vendar danes ljudje potrebujejo nekaj več od logike, še posebej tisti, ki so si kot glavni dolgoročni cilj postavili celotno odplačilo dolgov, piše Huffington Post.

Neplačanih za 1,5 milijarde davkov

Nekateri finančni svetovalci priporočajo prav to metodo, saj manjši uspehi bolj spodbujajo ljudi, da resnično uresničijo cilj odplačati dolgove. Ta metoda bi bila lahko koristna, saj Slovenci dolgujejo ali utajijo za milijardo in pol evrov davkov na leto. Po stanju na dan 30. junija 2012 znaša davčni dolg 1.525.266.034 evrov - od tega znaša aktivni dolg 1.064.758.110 in pogojno izterljivi oziroma izvenbilančni dolg 460.507.924 evrov.

Pred tem smo povzeli zapis iz Slovenskih novic, da uradnih podatkov po štirih mesecih od njihove prošnje z davčne uprave (Durs) še niso prejeli. Tiskovni predstavnik uprave Stojan Glavač nam je uradne podatke poslal takoj in pravi, da medijem podatke redno pošiljajo.


Komentarjev 2
  • dragec 09:37 21.avgust 2012.

    Niti metoda "ledeni", ali santa ledu nam ne bo pomagala. Podomače smo ga najebali!

  • allstarr111 09:30 21.avgust 2012.

    Jest bi telim ekonomistom take po pi*** nadaval da bi blo veselje, vednomer modrujejo in svetujejo, ko zadanejo kasirajo, ko falijo pušimo mi. Mislm govorit o efektu snežne kepe je v bistvu brez veze ker tisti ki je dolžen in ...prikaži več v težkem finančnem položaju itak nima denarja za poplačat ta velikih zneskov svojega skupnega dolga, ker če bi ga imel se mu manjši dolgovi niti ne bi nabrali