Slovenija
22 ogledov

Mi v tujino, tujci pa k nam

migracije Shutterstock
Mladi Evropejci delo iščejo tudi v Sloveniji. Ni jih veliko, so pa dobro izobraženi.

"V Španiji za nas ni priložnosti. Žal je bolj verjetno, da dobiš priložnost v tujini kot doma, saj si tam le eden več, ki išče delo," menita Juan Miguel Herrero (Madrid, 31) in Naia Sinde (Bilbao, 26). Oba sta k nam prvič prišla pred petimi leti v sklopu izmenjave Erasmus. Po končanem študiju arhitekture ste se pred letom in pol vrnila v Slovenijo na prakso, pozneje pa sta dobila delo vsak v svojem biroju.

 "Niso vsi pripravljeni 
oditi, zato je odhod lahko priložnost," pravi Sindejeva, ki je spoznala tudi kar nekaj Slovencev, ki so ubrali obratno pot. "Tukaj nama je zelo všeč, a včasih se mi zdi nerazumno, da sva morala po priložnost priti sem, medtem ko je morala prijateljica iz Slovenije na delo v Pamplono," razlaga 26-letna Baskinja. Podobno meni Herrero, ki pravi, da gre v primeru migracij med Španijo, ki se spopada z več kot 26-odstotno brezposelnostjo, in Slovenijo bolj kot za beg za "izmenjavo možganov".

Več izobraženih

Krizne države evroobmočja, kot so Španija, Grčija in Portugalska, niso pogosto države prejšnjega prebivališča priseljenih v Slovenijo, so pa v primerjavi z vsemi priseljenimi iz tujine tisti, ki prihajajo iz teh držav, bolje izobraženi. Sedemindvajset odstotkov jih ima terciarno izobrazbo, medtem ko je med vsemi priseljenimi takih 15 odstotkov; osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo jih ima 25 odstoktov, med vsemi priseljenimi pa je delež takih 36 odstotkov, kažejo podatki Sursa.

Pri nas lažje kot drugje

Herrero in Sindejeva poznata kar nekaj rojakov, ki so se k nam preselili v zadnjem času – vsi so bili v Sloveniji že prej. "Za Španca, ki še nikoli ni bil tukaj, Slovenija zagotovo ni med prvimi državami, v katerih bi iskal delo. Večina jih odhaja v Veliko Britanijo, Nemčijo in Skandinavijo," razlaga Herrero. Po njunih izkušnjah je v Sloveniji – kjer sta, kot pravita, lepo sprejeta – za mlade izobražence iz evroobmočja lažje najti delo kot v državah, kamor v iskanju dela Španci množično odhajajo. "V državah, kjer je veliko imigrantov, delavec iz tujine ni več delavec prve kategorije," meni Herrero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.