Slovenija
36 ogledov

Microsoft ne kliče na dom!

Lažni klic SI-CERT
Na SI-CERT so znova dobili več prijav sumljivih klicev na stacionarne številke v Sloveniji.

Klicatelji so v polomljeni angleščini povedali, da so Microsoftova tehnična pomoč, in sogovorniku razložili, da jih nujno kličejo, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, kar je posledica okužbe računalnika.

"Gre za goljufijo, v kateri goljufi na različne načine poskušajo od uporabnikov prejeti plačilo za neko storitev, ki bo omogočala nadaljnje delo z računalnikom," opozarjajo na SI-CERT.


Tovrstne prevare v svetovnem merilu niso nekaj novega. Klicatelj običajno zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika.

Zablokirajo računalnik in izpraznijo denarnico

"Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika. V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, prek katere boste na računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali. Običajno gre za program za oddaljen dostop (npr. TeamViewer), prek katerega prevaranti dobijo nadzor nad vašim računalnikom. Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe ali pa sistem celo namerno poškodujejo. Na koncu vas napotijo na spletno stran, kjer morate vpisati osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili. Če tega ne želite storiti, lahko prek oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne uporabniške datoteke oz. kako drugače zablokirajo računalnik. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak  boste le ostali brez denarja, vaš računalnik pa bo treba popraviti," opozarjajo na SI-CERT.





Komentarjev 4
  • Gabrijela Dobrina Golob 17:12 24.junij 2013.

    pred uro prejela tak klic....vse skupaj je blo bizarno :)

  • KOJAK 16:46 24.junij 2013.

    Ja popolen bebec, pa kakšen starejši uporabnik računalnika, pa kakšna naivna tajnica ... vsaj 10% slovencev, bi nasedlo takemu klicu.

  • Ronald Reagan 16:10 24.junij 2013.

    Prav imaš..samo popoln bebec nasede takim štorijam