Slovenija
45 ogledov

Microsoft predstavil Windowse 10

Windows 8 EPA
Microsoft je predstavil nov operacijski sistem, Windows 10.

Največji proizvajalec programske opreme na svetu Microsoft je danes predstavil nov operacijski sistem Windows 10 in omogočil prvi vpogled v zgodnji tehnični predogled tega sistema za osebne računalnike, ki bo na voljo 1. oktobra. Windows 10 bo nasledil aktualno različico Windows 8.

Vrača se meni Start

Eno od področij izboljšav se nanaša na identitete uporabnikov, pri čemer boljša zaščita vključuje preprečevanje vdora, kraje in lažnega predstavljanja. Windows 10 omogoča tudi naprednejše preprečevanje izgube podatkov, so še sporočili iz slovenske podružnice Microsofta. Upravljanje in namestitev sta poenostavljena, kar omogoča cenejše nadgradnje z različic Windows 7 in 8.

Vrača se tudi poznani meni Start. Ta bo po navedbah Microsofta ponujal hiter dostop z enim klikom do funkcij in datotek, ki jih ljudje najpogosteje uporabljajo, ter vključeval nov prostor za prilagajanje posamezniku s priljubljenimi aplikacijami, programi, ljudmi in spletnimi stranmi.

Namesto preveč aplikacij in datotek na enem namizju bo sedaj uporabnik lahko ustvaril več namizij za različne namene in projekte - tako za poslovno kot domačo uporabo - ter preskakoval med njimi.

Aplikacije iz trgovine Windows Store se bodo odpirale v istem formatu kot namizni programi. Uporabnik bo lahko oknu spreminjal velikost in ga premikal, na vrhu pa imel naslovne vrstice, ki omogočajo povečevanje, zmanjševanje in zapiranje okna z enim klikom.

Prihaja tudi nov gumb za pregled opravil Task View v opravilni vrstici, ki omogoča pregled vseh odprtih aplikacij in datotek v enem pogledu. Obenem ponuja hitro menjavanje in dostop do ustvarjenih namizij z enim dotikom.

Izboljšano naj bi bilo tudi sočasno delo z več aplikacijami. Uporabnik bo lahko imel z novo razporeditvijo v obliki kvadranta sočasno na istem zaslonu odprte štiri aplikacije. Operacijski sistem prikazuje tudi druge aplikacije in programe za sočasno delo ter celo predlaga, kako pametno zapolniti zaslon z drugimi odprtimi aplikacijami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.