Slovenija
123 ogledov

Microsoft vam podarja Windows 10

Win 10 EPA
Najnovejšo verzijo Microsoftovega operacijskega sistema lahko uporabniki Windows 7 in 8.1 naložijo prek spleta – prvič v zgodovini brezplačno.

Pri Microsoftu želijo, da bi nov operacijski sistem posvojilo kar največ uporabnikov.

Win 10 | Avtor: EPA EPA
"Želimo, da uporabniki ne potrebujejo Windowsov, ampak da jih imajo radi," je pred kratkim izjavil prvi mož ameriškega velikana Satya Nadella.

V Microsoftu se zavedajo, da za tekmo z Googlom in Applom potrebujejo izdelek, ki si ga uporabniki želijo.

Po mlačnemu odzivu na operacijski sistem Windows 8 so pri Microsoftu preskočili različico 9 in prešli na številko 10.

"Končno so prisluhnili uporabnikom"

"Microsoft je končno popustil željam uporabnikov in nas v novih Windowsih ne sili več s tistimi kvadratnimi okni, ki so jih v Windows 8 oziroma 8.1 uvedli zaradi podobnosti s telefoni," pojasnjuje Matjaž Klančar, odgovorni urednik revije Monitor.

Win 10 | Avtor: EPA EPA

V novih Windowsih se vrača prenovljeni gumb start, ki so ga mnogi pogrešali, dodane pa so številne novosti - najbolj izstopata digitalna pomočnica Cortana, ki je odgovor na Applovo Siri in Googlov Google Now, ter nov brskalnik z imenom Edge, ki bo nadomestil preživeti Internet Explorer.

Delujejo hitreje kot stari sistem

"Opazna je predvsem razlika v hitrosti, računalnik se bistveno hitreje zbudi, pa tudi hitreje dela. Uporabniški vmesnik je narejen tako, da je podoben telefonskim vmesnikom, ki smo jih dandanes najbolj vajeni. Vse je malo bolj veliko in elegantno, vizualno je vse lepše narejeno, večjih sprememb pa ni. Z lahkoto bi te Windowse poimenovali 8.2," še dodaja Tavčar. 

Med novostmi so še virtualna namizja, boljša integracija z Microsoftovo konzolo Xbox in prenovljeno območje za obvestila desno spodaj, ki spominja na vmesnik iz mobilne naprave.

Microsoft bi rad nadoknadil zamujeno

Windows 10 je zasnovan kot enotna platforma, ki bo v podobni obliki delovala tudi na mobilnih napravah in bo razvijalcem olajšala razvoj aplikacij. S tem želijo pri Microsoftu nadoknaditi zamudo na trgu mobilnih naprav, ki za razliko od padajočega trga osebnih računalnikov beleži hitro rast.

"Vsekakor ljudem priporočam, da svoj operacijski sistem, seveda, če uporabljajo Windowse, nadgradijo. Na internetu sem sicer opazil, da se znajo zgoditi kakšne težave, jaz jih nisem imel," še svetuje odgovorni urednik Monitorja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:32 02.avgust 2015.

    Imaš eno leto časa da iz Windows 7, 8, 8.1 nadgradiš na Windows 10 brez dodatnih stroškov. Je pa Windows 10 storitev kar pomeni da boš na neki točki (predvideva se nekje 2-3 leta) moral za Windows 10.1 plačat. To ...prikaži večo ni končen izdelek in sigurno ne bo tko k zdej k si plačal enkrat pa imel potem Windowse celo življenje brez dodatnih stroškov.

  • mph 13:22 30.julij 2015.

    Besno ali ne besno, poslušam in berem katastrofistične napovedi, kako bo Unix, Linux, iOS, .. poslal Windows v zgodovino ... pa se ni zgodilo nič od tega, nekaj malega je iOS pridobil, Linux je tam, kjer je bil (govorimo o ...prikaži večo navadnih računalnikih, ne serverji), Windows pa je še tedno približno tam, kjer je že zelo dolgo. Žal druge izbire pač ni za večino kot WIndows, še Munchenska uprava je po par letih projekta obupala in se vrača na Windows in aplikacije.

  • mph 13:18 30.julij 2015.

    Eh, če rabiš za brskat po internetu, malo office, nimam pripomb, drugače pa povsem neuporabni za npr. otroke, ki bi radi igrali npr. Warcraft, Guild wars, ... pa kot s.p. jasno ni bilo driverjev za njihov čitalnik kartic (in ga ...prikaži več potrjeno ne nameravajo prilagajat), pa moja stara Nokia niti za sanjat za imet njihov suite, so vse neki nadomestki, ki niso bili niti približno isto, od Nokie dobil sicer odgovor, da "zaenkrat" nimajo v planu podpirat Linuxa, ... pa potem, če pomislim, da se mi je na starejšem prenosniku dvakrat sesul tokom let (ja, sem se silil ga uporabljat, ker je tudi meni šel M$ na živce) ... pa na koncu priznam, da me niti malo več ne mika, ga imet kot primarni.