Slovenija
2633 ogledov

Miga hrvaške vojske prestregla letalo, namenjeno v Slovenijo

Dežurna lovca sta letalo prestregla na ukaz pristojnega Natovega poveljstva v Torrejonu v Španiji, ker kontrolni stolp z njim ni mogel vzpostaviti radijske zveze.

Lovca miG-21 sta v okviru Natovega sistema zračne obrambe v ponedeljek na jugu Hrvaške prestregla manjše civilno letalo, ki je vstopilo v hrvaški zračni prostor, so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo. Letalo tipa beechcraft 35-B33 z ameriško registracijo je letelo iz Grčije proti Sloveniji.

Dežurna lovca sta letalo prestregla na ukaz pristojnega Natovega poveljstva v Torrejonu v Španiji, ker kontrolni stolp z njim ni mogel vzpostaviti radijske zveze.

Po vizualni potrditvi pilota, za katero letalo gre, sta se lovca vrnila v matično bazo v Zagrebu. Po vzpostavitvi veze se je izkazalo, da je odpovedala letalska elektronika.

Civilno letalo je nato nadaljevalo pot v skladu z načrtom leta do pristanka v Sloveniji.

Prestrezanje je potekalo po vseh Natovih pravilih, so še sporočili z ministrstva.

 
Komentarjev 2
  • Avatar MS
    MS 11:33 16.avgust 2022.

    Leta 1964 so Rusi Jugoslaviji dobavili prva letala mig 21 na letališču v Batajnici! Bil sem fasciniran ob mogočnem hrumenju teh letal od katerih se je tresel celo kontrolni stolp na katerem se občasno dežural! Res je oldtaimer z danes ...prikaži več zastarelo tehnologijo a za prestrezanja še vedno uporaben! ===> Na letelišču Pleso je nedavno demonstriral svoje zmožnosti v primerjavi z sodobnim angleškim Typhoonom ========>https://www.youtube.com/watch?v=Cc2gLLC445o

  • Ender3 10:43 16.avgust 2022.

    Kockasti Mig21 pravi oldtaimer za prestrezanje.