Slovenija
4866 ogledov

Mihael Berlic: "Ulila se mi je kri, kar me je še bolj spodbudilo, da mu bega ne dopustim"

Mihael Berlic in Valter Zrinski PU Ljubljana
Pred javnost je danes stopil 42-letni policist Mihael Berlic, ki je junaško obvladal oboroženega roparja bank.

"Med čakanjem v vrsti, da bi poravnal položnice, sem zaslišal besede rop," je s potolčenimi koleni in rano na glavi je 42-letni policist Mihael Berlic pojasnjeval dogodke minulega četrtka, ko je izven svojega službenega časa ujel 44-letnega roparja Delavske hranilnice na Dunajski cesti, ki je pred tem že najverjetneje oropal že več bančnih ustanov.

Neoboroženi policist v civilu je ob pogledu na storilca, ki je nosil motoristično čelado, takoj posumil, da gre za roparja, ki ga policisti iščejo že dlje časa. Iz banke je najprej pospremil starejši stranki in zunaj preveril, ali je storilec na delu sam. Ko je ropar odšel iz banke, se je policist umaknil in dvignil roke, češ, da ga ne bo oviral. A ko se mu je približal, mu je skočil za vrat, uporabil prisilno sredstvo davljenje s podiranjem na tla. Že takrat ga je opozoril: "Stoj, policija!"

Policisti so ugotovili, da je imel ropar polavtomatsko nelegalno predelano orožje cal. 9 mm, katerega promet in posest je prepovedana.

"Možakar se je močno upiral in se mi izmuznil, poškodoval me je z lomilko v predel desne arkade," je pojasnil policist, ki mu je pred tem uspelo izbiti orožje, in nadaljeval: "Ulila se mi je kri, kar me je še bolj spodbudilo, da mu bega ne dopustim."

Z glave je 44-letniku zbil tudi motoristično čelado, saj je želel videti njegov obraz v primeru, če bi mu pobegnil. Policist ga je zaradi bojazni ugriza z desno podlahtjo pritisnil ob tla in ga zadržal, dokler na kraj niso prispele še policijske patrulje.

Na podoben način oropal že več bank

Z analizo so policisti na PU Ljubljana ugotovili, da se storilec na kazniva dejanja dobro pripravi in jih vnaprej načrtuje. Na kraj se pripelje z motorjem – skuterjem, ki ga pusti v neposredni bližini finančne ustanove, dejanja izvršuje s čelado na glavi in ne glede na število strank v poslovalnici, pri izvrševanju pa grožnje uslužbencem podkrepi s pištolo.

Omenjeni ropar naj bi na takšen način že oropal isto poslovalnico 20. 10. 2017 okoli 11. ure, SKB na Dunajski cesti v  Ljubljani (Bežigrajski dvor), 5. 1. 2018 okoli 10.15, in Delavsko hranilnico na Novih Fužinah, 22. 1. 2018, okoli 11. ure. Sumijo ga, da je ukradel okoli 50 tisoč evrov gotovine.

Zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj je v soboto preiskovalna sodnica po zaslišanju zanj odredila pripor.

Za rop je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi pa od enega do petih let zapora. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in promet orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1 pa je zagrožena kazen zapora do enega leta.

Komentarjev 10
  • Ice1976 09:35 13.marec 2018.

    CAR. Kapo dol policistu!

  • ode 18:33 12.marec 2018.

    84,7% ostalih policajev, ki bi se znašli v podobni situaciji, bi se polnih gat obrnilo vstran, moleč: "Oče, ako je mogoče, naj gre ta kelih mimo mene"

  • ode 18:28 12.marec 2018.

    Dvakrat ni za reči, da bo zahteval in celo dobil dosmrtno rento, kot tista padobranka, ki je slabo zložila padalo