Slovenija
58 ogledov

Mihevc: Sledili so mi nezakonito

Mihevc razmišlja o tožbah proti odgovornim. Žurnal24 main
Primer Penko dobiva nove razsežnosti. V javnost je prišla odredba o pridržanju Penka in Zidarja, po kateri je razvidno, da je bil njun kontakt odvetnik Damjan Mihevc.

Omenjena odredba naj bi tudi dokazovala, da naj bi policijska preiskava temeljila na informacijah iz neuradnega vira. "Gre za informacijo, ki jo je nekdo pridobival z nezakonitim delovanjem," je za zurnal24.si dejal Damjan Mihevc. Iz uradnega policijskega dokumenta naj bi bilo tako razvidno, da je nekdo zapisoval gibanje na uro natančno, za kar pa ni bilo nobene odredbe organa. To pa po Mihevčevih besedah pomeni, da so mu policisti sledili nezakonito. Zato je o dogodku že obvestil Odvetniško zbornico Slovenije, od generalnega direktorja policije Jožeta Romška pa je že zahteval obrazložitev. "Počakal bom na poročilo generalnega direktorja policije in na podlagi tega ocenil, kako ravnati naprej," je še povedal Mihevc in ob tem dodal, da "gre za napad na neodvisnost odvetništva in kršenje najosnovnejših ustavnih pravic, tako glede svobode gibanja kot svobodnega opravljanja poklica". Zato Mihevc, tako kot Penko in Zidar, že napoveduje tožbe proti odgovornim.

Aretaciji zanimivi tudi za poslance
Sicer pa se s primerom aretacije Boštjana Penka in Ivana Zidarja ukvarja tudi parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb pod vodstvom Pavla Gantarja. Ta je za zurnal24.si potrdil, da je komisija obiskala kriminalistično policijo, kjer jih je zanimalo, kakšne so bile pravne podlage za ukrepanje kriminalistov ob nedeljskih aretacijah Boštjana Penka in Ivana Zidarja. Gantar o podrobnejših sklepih srečanja s policijo ni želel govoriti.

Tožilstvo zavrnilo Penkove navedbe
Vrhovno državno tožilstvo je ugotovilo, da navedba nekdanjega tožilca Boštjana Penka o tem, da naj bi pred štirimi leti vodstvu tožilstva predlagal začetek kazenskega postopka proti "ministru aktualne vlade", ni resnična. Kot so sporočili iz urada generalne državne tožilke, so pregledali vpisnike na vrhovnem državnem tožilstvu za leto 2004 in poznejša leta ter ugotovili, da "navedba Boštjana Penka ni resnična in da na Vrhovno državno tožilstvo RS ni podal nobenega takšnega predloga".

Penko je namreč v izjavi za informativno oddajo RTV Slovenija Dnevnik, objavljeno 2. junija, navedel, da naj bi pred štirimi leti (torej leta 2004) vodstvu Vrhovnega državnega tožilstva RS predlagal, naj skupina začne kazenski postopek zoper "ministra aktualne vlade", ki ga ni imenoval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.