Slovenija
19 ogledov

Miki Miška je lahko posiljevalec

Četrtina otrok, ki uporabljajo družabna omrežja, ima javen profil, večina pa jih Žurnal24 main
Četrtina otrok ima na družabnih omrežjih javen profil, večina pa jih objavi celo svoj naslov in telefonsko številko. "Najstniki na spletu zaupajo posameznikom, ki so lahko tudi posiljevalci," meni Bernik.

"Opravili smo raziskavo, v kateri je Miki Miška na Facebooku za prijateljstvo zaprosil tisoč ljudi in v roku 48 ur ga je brez kakršnegakoli vprašanja potrdilo kar 1.300 uporabnikov tega spletnega omrežja," nam pove Igor Bernik, predstojnik oddelka za informacijsko varnost Fakultete za varnostne vede. "Miki Miška pa je lahko vsak, tudi posiljevalec," dodaja poznavalec in tako izpostavi problem slepega zaupanja posameznim uporabnikom, ki so lahko kriminalci, zalezovalci, pedofili …

Četrtina otrok ima javen profil
Kar 91 odstotkov slovenskih 13- do 16-letnikov ima ustvarjen profil na eni izmed družabnih spletnih strani, razkriva vseevropska raziskava. Četrtina vprašanih otrok ima javen profil, večina pa jih objavi celo svoj naslov in telefonsko številko. Več preberite TUKAJ.

Slepo potrjevanje prijateljev
Bernik poudari, se uporabnik spletnega omrežja lahko zaščiti z varnostnimi mehanizmi, ki jih Facebook in preostala družabna omrežja ponujajo vsakomur – zaprimo oziroma omejimo dostop do podatkov, ki bi lahko v tujih rokah pomenili grožnjo naši zasebnosti, druga faza pa je prečiščenje spiska prijateljev in preveritev njihove identitete. "Danes mladina tekmuje v številu prijateljev v posameznem družabnem omrežju, kar pomeni, da prošnje potrjujejo povsem nekritično. Problem nastane tudi takrat, ko se pod določeno identiteto skriva nekdo drug. Če je na Twitterju pravi Borut Pahor, to pomeni, da so njegove izjave in komentarji še stokrat slabši od tistih, ki jih slišimo v medijih," izpostavi Bernik.

Nadlegovanje in spolno občevanje mladoletnikov
V Sloveniji po navedbah Bernika posilstev ali drugih hudih zlorab posameznika še niso zaznali, "bilo pa je kar nekaj primerov nadlegovanja in spolne aktivnosti, ki je bila sicer posledica prostovoljne privolitve, vendar pa je šlo za mladoletne punce in fante".

"Slovenski primeri me ne pretresejo, saj je teža problemov in kaznivih dejanj razmeroma majhna. Naši mladostniki so kljub svoji 'neumnosti' dokaj dobro zaščiteni zaradi dejstva, da so naši podatki kriptirani z jezikom, ki ga govori le okoli dva milijona ljudi," dodaja Bernik in poudari, da se kriminalci zgledujejo tudi po tujini, kjer so posilstva in druge vrste zlorab že dolgo del vsakdana.

Ključna je izobrazba in osveščanje
Bernik izpostavi, da državni nadzor spletnih omrežij, kakršen družbo prepreda v Venezueli in na Kitajskem, pomeni vdor v človekovo zasebnost. "Neumnosti so dovoljene, dokler ne presežejo zakona. Mladoletnik presoje velikokrat še nima, zato so za to odgovorni starši, sorodniki in učitelji. Edini pravi način zmanjševanja tovrstnih dejanj je izobraževanje in osveščanje mladih o internetnemu kriminalu. Le tisti, ki imajo vedenje, lahko tudi ustrezno ukrepajo," konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.