Slovenija
14 ogledov

Miklavčič dela red

Žurnal24 main
Zdravniki se bodo morali po sprejetju zakona o zdravstveni dejavnosti odločiti, ali bodo delali za samoplačnike ali želijo delati v javnem sektorju. Oboje ne bo več možno.

Zdravniki se bodo morali po sprejetju zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je od včeraj v javni razpravi, odločiti, ali bodo delali za samoplačnike ali želijo delati v javnem sektorju. Oboje ne bo več možno.

"Zakon, ki smo ga pripravili, ločuje zasebno od javnega," pravi minister za zdravje Borut Miklavčič, ki tudi predvideva, da bodo nova določila dvignila veliko prahu.

Javno in zasebno ločeno
"Ta osnutek zakona prepoveduje, da bo zdravnik ortoped, če želite, v svoji ambulanti naročal ljudi na pregled zato, da bodo v javnem sektorju preskočili čakalno vrsto. To ne bo več mogoče," o razlogih, zakaj določenim zdravnikom želi stopiti na prste, razlaga minister Miklavčič.

Zaposleni v javnih zavodih bodo lahko delali v drugih javnih zdravstvenih ustanovah ter pri koncesionarjih, ne bodo pa mogli imeti zasebne ambulante ali delati pri zasebniku.

Osrednja Slovenija na pol
"Ko bodo koncesionarji opravili svoje obveznosti do javnega zavoda, bodo lahko v zdravstvenem domu imeli samoplačniške ambulante, a le zunaj delovnega časa," o možnosti, ki je zdravnikom ostala za "popoldansko delo", pravi Miklavčič.

Podeljevanje koncesij
Koncesije bodo podeljene na podlagi razpisa tam, kjer javnim zavodom ne bo uspelo pokriti vseh potreb zdravstvene dejavnosti. Veljale bodo deset let in po preteku ne bodo obnovljene, če bo zdravstveni dom v tem času izpolnil pogoje in sam pokril dejavnost koncesionarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.