Slovenija
18 ogledov

Miklavčičev ultimat zalegel

Novi zakon naj bi začel veljati že 1. januarja 2011. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Potem ko je minister Miklavčič zagrozil, da bo zakon o zdravstveni dejavnosti poslal v obravnavo, tudi če ga ne uskladijo, so predstavniki ministrstva in zdravnikov zbližali stališča.

Predstavniki zdravnikov so v usklajevanjih zakona o zdravstveni dejavnosti z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Ivanom Erženom zelo zbližali stališča, je po pogovorih ocenil podpredsednik zdravniške zbornice Matija Košnik.

"O vseh vprašanjih, ki smo jih načeli, smo ugotovili, da se jih da neboleče zbližati," je ocenil.

Kar se tiče vprašanja članstva v zdravniški zbornici, je Košnik dejal, da ga sploh ni bilo treba odpirati, saj je to že dorečeno v zakonu o zdravniški službi.

Tudi za agencijo za kakovost v zdravstvu
Glede predloga za ustanovitev agencije za kakovost v zdravstvu, ki so mu zdravniki nasprotovali, pa je Košnik dejal, da so "predlagali ustanovitev nekega inštituta, ki bi bil nadgradnja tega, o čemer se je govorilo doslej".

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pa je glede različnih stališč do omejevanja obsega dela zdravnikov pojasnil, da "je državni sekretar prišel do sklepa, da omejitev delovnega časa zdravnikov v tem trenutku ne bi bila smiselna". Povzročila bi namreč podaljšanje čakalnih dob in odpadanje programa.

Miklavčič postavil ultimat
Minister za zdravje Borut Miklavčič je predtem dejal, da bo vladi predlagal, naj besedilo vloži v parlamentarno proceduro, tudi če zdravniki ne bodo popustili pri svojih zahtevah.

Če premier Borut Pahor njegovega predloga ne bi podprl, pa Miklavčič pravi, da so posledice jasne zanj in za zakon.

"Pahor je moj šef. Jaz bom predlagal, da gre zakon v parlamentarno proceduro. Če bo premier odločil, da zakon ne gre v proceduro, so posledice jasne za zakon in zame kot ministra,"
je dejal Miklavčič. Sicer pa ostaja optimist.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.